Двоен юбилей ни очаква в Националния музикален театър Стефан Македонски

...
Двоен юбилей ни очаква в Националния музикален театър Стефан Македонски
Коментари Харесай

Феерия от събития и през тази седмица в Музикалния театър

Двоен празник ни чака в Националния музикален спектакъл " Стефан Македонски " през тази седмица. За всички фенове на оперетното изкуство и мюзикъла, показва в задатък акцентите до неделя (18 ноември).
На 16 ноември (петък) Музикалният спектакъл ще показа оперетата “Цигански барон “ от Йохан Щраус-син.
Премиерата на оперетата се е състояла във Виена на 24 ноември 1885 година, като тя реализира международен триумф. Спектакълът е най-популярната оперета на създателя след „ Прилепът “. Първото осъществяване в България е в София в Свободния спектакъл през далечната 1921 година
Литературна основа на либретото е новелата „ Сафи “ на унгарския публицист Мор Йокаи (1825 – 1904), написана по отношение на откритото прабългарско от 9. век златно богатство от Над Сент Миклош, в Банат (сега Румъния) през 1799 година (Припомняме, ме съкровището е намерено инцидентно от служащ на двамата братя преселници от България - Христо и Кирил Накови. По-късно то е харизано от тях на император Йосиф II, за което получават благородническа купа на името на града – Надсентмиклош. Точно копие на съкровището има в Националния исторически музей в София).

В оперетата на Щраус голяма роля имат циганските и унгарските мелодии и присъщите за тях ритми. В основата на оперетата е стихията на песенността, ритмите на валса, полката, марша, чардаша. Основната тематика на оперетата е за човешкото достолепие и побеждаващата обич, националната горделивост и блян към независимост.
Земевладелецът Баринкай е изпъден от родния си край поради връзките му с другоземци. След 20 година неговият наследник Шандор идва от чужбина в родния край. Наследственият му бащин палат е трансфорат в руини и там се е разположил цигански табор.
Шандор се пробва да ухажва дъщерята на локалния богат търговец на прасета Жупан, само че тя го отблъсква поради бедността му. Той се сприятелява с ромите, става техен лидер и се влюбва в прелестната млада циганка Сафи. Накрая се обяснява, че Сафи не е циганка, а е щерка на турски паша, управлявал Унгария.
На 17 ноември (събота) две от емблематичните имена на Националния музикален спектакъл – Добрина Икономова и Богомил Спиров - честват двоен празник – 2х25 житейски години, от които 25 отдадени на сцената.
За публиката Добрина Икономова и Богомил Спиров са обичана театрална двойка – като Лиза и Су Чонг в „ Страната на усмивките “, Зорика и Йонел в „ Циганска обич “, Рене и Мадлен в „ Граф декор Люксембург “, Хана и Данило във „ Веселата вдовица “, Силва и Едвин в „ Царицата на чардаша “. Дуетното им партньорство през тези 25 години се придвижва и на безчет концерти, участия и гастроли на разнообразни подиуми в България и чужбина.
Сега двете звезди на оперетата и мюзикъла канят феновете на театъра на специфичен юбилеен концерт " 2х25 " . Те ще изпълнят едни от най-любимите си арии и дуети с доста обич и леко мигане към публиката. Специални посетители на концерта са хор „ Големите български гласове “ и хор „ Грегорианци “.

Участват: балетът и оркестърът на Националния музикален спектакъл с диригент Юли Дамянов, хореография – Йоана Стоянова и Татяна Янева Режисьор на концерта " 2х25 " е Александър Мутафчийски.
На 18 ноември (неделя), от 17.00 часа, Музикалният спектакъл ще показа оперетата „ Царицата на чардаша “ от Имре Калман.
И през 2018 година „ Царицата на чардаша “ си остава непостижим креативен феномен и синоним на цяла ера от историята на оперетния род. Триумфът ѝ на международните подиуми още в първите две десетилетия от премиерата надвишава рекордната цифра от 30 000 представления на 18 езика.
„ Да живее дълго обич “ било работното заглавие на оперетата. То, въпреки и не оживяло във времето, показва същинската същина на тази оперета, трансформирала се в шедьовър, който по своя триумф надвишава освен всички други оперети на Калман, само че и всички оперети въобще.
Режисьор-постановчик на спектакъла на Музикалния спектакъл е австрийския режисьор Адриан Холендер, а режисьор е Марияна Арсенова. Припомняме, че премиерата на оперетата се състоя на 24 февруари 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР