Движението в ромската махала на село Брестовица беше ограничено след

...
Движението в ромската махала на село Брестовица беше ограничено след
Коментари Харесай

Карантина за ромската махала на с. Брестовица


Движението в ромската махала на село Брестовица беше лимитирано откакто там беше открито ново огнище на болестта. Мярката е поради доказаните 13 случаи на COVID-19. В региона има засилено полицейско наличие, а органите на реда наблюдават дали се съблюдават наложените ограничения за ограничение на болестта, съобщи БНР.

" Решението за затваряне на ромскияквартал в селото, където живеят семействата с регистрираните13 заболели е взето след диалог с шефа на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев ", заяви регионалният шеф Дани Каназирева.

Това ще е по този начин,докато не излязат резултатите на всички изследвани от фамилния кръг и не стане ясно, че вирусът е стеснен.

Става въпрос за две фамилии. Член на едно от тях се е завърнал от Германия.

И двете фамилии са с добър обществен статус и съблюдават разпоредените противоепидемични ограничения от РЗИ.

9 от обявените от НОЩ тази заран нови 11 случая на Covid-19 в област Пловдив, са в село Брестовица, община Родопи- Сред тях е и дете на 9 години – без признаци. " Всичките са контактни на оповестените през вчерашния ден позитивни лица от селото ", заяви регионалният шеф Дани Каназирева.

Всички 13 в Брестовица, са приети в болница. За страдание има един умрял пациент в болница – мъж на 70 година с съпътстващи болести - исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна непълнота.

Останалите са под карантина, в положително положение са и нямат признаци.

По искане на регионалния шеф още през вчерашния ден стартира тестване на по-широк кръг контактни лица за да се овладее обстановката и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички ограничения, засилено е и наличието на органите на реда в селото.

От община Родопи не престават с дезинфекцията. На входа на махалата е сложена и водоноска, поради издадената преди два месеца заповед, че водата в селото е негодна за пиянство.

Създаден е „ зелен коридор” за коли, които зареждат питателните магазини в зоната, както и за коли със специфичен режим на придвижване.

Рано тази заран кметът на община „ Родопи” Павел Михайлов беше на инспекция в етническия квартал. Той изясни, че хората са спокойни иняма напрежение измежду общността. „ Всички схващат сериозността на ситуацията испазватуказанията на Общинския спешен щаб. Днес си останаха по домовете, а в случай че се наложи единствено един член от фамилията отива до магазина”, сподели Михайлов. „ Новите ограничения се вкарват, с цел да не се позволява разгръщане на епидемията. Затова всички в селото би трябвало да останат спокойни, да носят наложителните защитни маски и да не се поддават на паника”, прикани кметът.

От през днешния ден стартира всеобща стерилизация на територията на всички 21 обитаеми места в общината. Специализирана компания ще обработи основните улици, постройките на кметствата,детски градини и учебните заведения, както и зоните към кофите за отпадък. Обработката ще бъдес препарата тихлорсан, който е хлорна основа от 0, 1 % по наставление на РЗИ-Пловдив. Приоритетно екипите ще стартират работа от село Брестовица.

Днес регионалният шеф ще организира незабавна среща с представители на Медицинския щаб, РЗИ, Министерство на вътрешните работи и община Родопи. В срещата ще вземат участие старши комисар Йордан Рогачев, доктор Сийка Димчева, проф. Илиян Дойков и Пламен Михаилов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР