Движението през Витиня за тежкия трафик ще бъде пуснато до

...
Движението през Витиня за тежкия трафик ще бъде пуснато до
Коментари Харесай

Иван Шишков: До дни подписваме договорите за магистралата Русе - Велико Търново

Движението през Витиня за тежкия трафик ще бъде пуснато до края на ноември, дава обещание служебният министър на районното развиване

В изявлението пред служебният районен министърИван Шишков споделя, че остарялото управление на пътната организация е пуснало зад тила му публичните поръчки за поддържане на пътищата за идващите 3 години, макар че е дал инструкции да се пуснат бързи поръчки за зимното почистване. " Уволних управлението незабавно ", изяснява той.

Изборите завършиха. При тази настройка се обрисува скоро да няма постоянно държавно управление и да продължите да управлявате незнайно още какъв брой време. По този мотив имали ли сте среща със служебния министър председател Гълъб Донев и с президента Румен Радев?

Не е имало среща след изборите. Това, което ми беше предоставено като приоритет в работата след встъпването ми в служба, беше стартирането на интерконектора с Гърция, което към този момент е реалност, и зимното разчистване на пътищата, тъй като нямаше стартирана процедура, а договорите изтичаха на 30 септември.

Другите задания, които ми бяха предоставени, е да се направи разбор на огромните инфраструктурни планове за ускорение на тяхната реализация, както и всичките проблеми, свързани със законодателството по отношение на осъществяването на Плана за възобновяване и развиване. Смятам, че се оправих с поставените задания и те са изпълнени.

Енергийното възобновяване на жилищния фонд - задача, която постоянният кабинет на Кирил Петков не съумя да започва и в този момент явно вие ще дадете началото. Около 1.4 милиарда лв. са планувани за санирането на блокове по Плана за възобновяване и развиване, публикувахте насоките за кандидатстване. Какъв набор от документи ще би трябвало да приготвят притежателите, с цел да аплайват? Ще им бъдат ли възобновени тези средства?

През ноември програмата би трябвало да започва, тъй като времето ни притиска. След привършване на публичното разискване на насоките за кандидатстване ще може да се каже по какъв начин ще се управлява целия развой.

Идеята е одобряването на плановете да става по подобен механизъм, както беше и по Националната стратегия за възобновяване на жилища. Това значи, че кметовете, които са най-близо до хората, ще продължат да утвърждават плановете.

Основната разлика е, че напълно ще бъдат финансирани с европейски средства плановете, които бъдат утвърдени до края на март 2023 година Тези, които бъдат утвърдени по-късно - до края на 2023 година, ще получат 80% безплатна помощ, като останалите средства ще са за сметка на притежателите на постройката.

Етажните собствености, за които не стигнаха парите по Националната стратегия за саниране, в този момент няма да имат преимущество. Те ще би трябвало да аплайват още веднъж, тъй като по тази стратегия има нови условия за по-висок клас енергийна успеваемост и те ще би трябвало да осъвременят плановата си документи.

За да получи финансиране, етажната благосъстоятелност би трябвало да показа единодушие от всички притежатели, механически паспорт и енергийно проучване на постройката. Тези документи те би трябвало да ги създадат за своя сметка. Ако бъдат утвърдени за финансиране, по-късно тези разноски ще им бъдат възобновени.

Важно е да се знае, че е заложено да има пределни цени за всяка активност, с цел да няма злоупотреби и разхищение на средства.

След приключването на публичното разискване ще е ясно кой ще разгласи публичните поръчки за избор на строител, който да извърши предписаните ограничения за енергийна успеваемост на постройката. Най-вероятно това ще става от общините взаимно с регионалните шефове. Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще упражнява надзор върху активността. Времето ни притиска и би трябвало да се работи бързо, тъй като крайния период за асимилиране на средствата е 2026 година

Дни преди изборите - в сряда на Министерски съвет, мина и описът с общинските планове, които Министерство на регионалното развитие ще финансира с 406 млн. лева от бюджета си. Започнахте ли подписването на споразуменията с общините? Ще успее ли локалната власт да ги извърши до края на годината?

Изчаква се решението на Министерския съвет да бъде оповестено в Държавен вестник и незабавно по-късно ще стартира подписването на споразуменията с общините. Със сдружението на общините направихме явен логаритъм за приемане на средствата и би трябвало всички общини да са удовлетворени. Всяка една има утвърден план, като се изключи Карлово, където са два поради вредите от наводнението.

Около 30-ина общини няма да получат средства. Това става, тъй като не са показали нужните документи. Бях извънредно сюрпризиран, че измежду тях е община Русе. Най-честата компликация пред общините бе представянето на позволение за градеж. Имаше общини, които представяха презаверено позволение за строителство по три, четири пъти, което е неприемливо.

Имаше няколко общини, които в хода на самата процедура, сами трансформираха желанието си кой план да бъде финансиран.

Зимното поддържане, както отбелязахте, е един от главните ви цели. Днес е 3 октомври - старите контракти изтекоха, а нови няма. Какво се случва със зимното поддържане на пътищата?

Непрекъснато повеждам диалози с управлението на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Има извършени процедури и определени реализатори. Получих увещание от АПИ, че от 6 октомври ще стартира подписването на договорите.

Големият проблем със зимното почистване е, че в решението на Народното събрание за предварителното преустановяване на договорите за настоящ ремонт и поддържане е посочен период 30 септември. За мен датата е случайно определена. Трябваше да бъде 30 октомври, тъй като нямаше открита процедура за избор на компании и с днешна дата фактически имаме проблем. До края на идната седмица ще имаме новите контракти, само че те ще са единствено за 7 месеца - за зимно почистване и при спешни обстановки.

Какво вършиме с четирите области - София, Кюстендил, Пазарджик и Смолян плюс автомагистрала " Марица ", където няма определени реализатори, съгласно регистъра на публичните поръчки?

АПИ са ме уведомили, че за всички области и автомагистрали има определени реализатори. Най-вероятно документите към момента не са качени.

Седем месеца бързо ще минат и през пролетта още веднъж ще се окажем в същата обстановка - няма да има кой да поддържа пътищата. Кога ще обявите нови публични поръчки за пътно поддържане?

Старото ръководство на АПИ пусна зад тила ми публичните поръчки за поддържане на пътищата за идващите 3 години, макар че бях дал инструкции да се пуснат бързи поръчки за зимното почистване. Уволних управлението незабавно.

Обявените публични поръчки за пътно поддържане за идващите 3 години имаха редица пороци и неслучайно бяха спрени от Комисията за защита на конкуренцията. Те бяха готови по времето на предходния министър на районното развиване Гроздан Караджов. По тях нямаше изясненост какво е главен и какво настоящ ремонт. През последните години съвсем нямаше възлагане за съществени поправки на пътища и всичко минаваше като настоящ. Тези настоящи поправки са възлагани с ясното схващане, че съставляват съществени. За това тези 3-годишни поръчки ще бъдат прекъснати и по най-бързия метод ще бъдат оповестени нови.

Целта е по новите поръчки за пътно поддържане да има ясно разграничаване какво е строителство и услуга, кое е настоящ ремонт, главен и поддръжка на пътища, какво се схваща под зимно разчистване. Ако не бъдат направени тези промени, това значи хаосът да продължи.

Какво значи поръчките да бъдат пуснати по най-бързия метод? Поставили ли сте периоди по кое време да се случи това?

Поставил съм период до края на седмицата да има изясненост по какъв начин ще стане възлагането. Целта е публичните поръчки за пътно поддържане да бъдат оповестени най-късно до края на годината, даже доста по-рано бих споделил.

Срокът от 3 години по бъдещите контракти нямаме желание да се трансформира. И компаниите считат, че той е най-благоприятен. Това, което би трябвало да се направи, са нормативни промени главно това какво е настоящ и какво главен ремонт на пътищата. Тук определящо е строителството, а не методиката. Тоест, дали има увеличение на носимоспособността на пътя, смяна в структурата, нивелета или габарита на пътя. Този спор за студеното преработване, който се води, е непотребен. Това е една добра технология, която има бъдеще и ще се развива.

Какво се случва с ремонта на свлачищата? Парите бяха дадени напред - 188 млн. лева задатъци от държавната компания " Автомагистрали " на частни компании. С днешна дата няма нито един завършил ремонт, а в това време договорите би трябвало да са изтекли в края на 2021 година - по този начин най-малко обясняваше арх. Виолета Комитова миналата година.

С днешна дата има издадени 7 позволения за градеж от общо 84 обекта. Анализът, който беше изработен, демонстрира, че договорите не са изтекли. Причината - един път има контракт сред АПИ и " Автомагистрали ", в който няма посочен период. След това има контракти сред " Автомагистрали " и компаниите. В тях е посочено, че срокът за фирмите стартира да тече от датата на започване на самото строителство.

Все още нито едно свлачище няма въведено в употреба с така наречен Акт 16. Единственото укрепено свлачище е това при Рилския манастир, което има публикуван Акт 15 (бел.ред. - малко след откриването му то се срути отново).

През 2021 година е почнало укрепването на две свлачища, само че в края на годината работата е спряна поради зимата и през тази не е работено, по неразбираеми за мен аргументи. Едното свлачище е при село Козар, община Белене на републикански път Бяла - Ботевград. Другото е по пътя сред селата Първенец и Лилково. Разпоредил съм инспекция за какво не се работи по укрепването на двете свлачища.

Работят ли изобщо в държавната компания " Автомагистрали "? В неделя е било отклонявано цялото придвижване през Витиня и за камионите, и за леките коли. Кога ще приключат тези прословути поправки на виадукти и тунели по автомагистрала " Хемус ", които не престават към този момент осма година?

Ремонтът на тунел " Витиня "  е съвсем подготвен. Това, което е проблем и се работи, е виадуктът преди тунела в посока от София към Варна. Поели сме корав ангажимент двете съоръжения да са подготвени до края на ноември и придвижването да бъде пуснато, включително и за тежкотоварния трафик и той да не заобикаля по разрушения път.

За страдание, целият механизъм на работа на страната е бил еднакъв. Установява се проблем и не се работи. Подобна е обстановката и със свлачищата на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Проблемът е открит през октомври 2020 година Една година нищо не се е случило. Когато бях заместник-министър на районното развиване в края на 2021 година, разпоредих на АПИ да направи абстрактен план. Вече има решение по какъв начин да бъде укрепено свлачището. Работата е разграничена на два стадия. Първият се надяваме да приключи за към 3 месеца. Предвижда се да бъдат изпълнени едни огромни водачи с подпорна стена от 6 метра. Така ще се обезопаси лентата в посока от Гърция към София. Вторият стадий ще завърши през идната година.

С автомагистрала " Европа " (София - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " ) какво се случва? Там също периодите непрестанно се отсрочват?

И там обстановката е същата - открива се проблем, само че никой не го взема решение и се получава забавяне на целия обект. Има ужасно закъснение на сектора до сръбската граница. Още преди две години е открито, че има проблем с инженерни мрежи в подробния организационен проект (ПУП). Този Подробен устройствен план чак в този момент влезе за разглеждане на Върховен съвет и в този момент ще издам заповед за изменението му.

Сега пък се откри, че има 100 метра от автомагистрала " Европа " до граничния пункт, за които няма Подробен устройствен план. Община Драгоман е одобрила два урегулирани поземлени парцела преди границата и в този момент автомагистралата не може да се свърже с граничния пункт. За да се реши казусът, ще би трябвало среща с община Драгоман и промени в Подробен устройствен план.

Обикновено строителят споделя - ние сме сезирали администрацията за казуса. Ведомството дава отговор: " Ние работим на цялостни обороти, няма такова нещо ". Крайният резултат е, че жителите са пострадали и стоят в тапи часове наред. За забавеното създаване на последния лот на автомагистрала " Европа " от София до Сливница отново ли строителят е отговорен?

Не е отговорен строителят. Когато бях заместник-министър на районното развиване през есента на 2021 година, по този обект имаше за решение два казуса - координиране на плана в Министерство на околната среда и водите и настояването на кмета на Костинброд на пътен възел за Петърч. Предадох досието с двата нерешени казуса на идващия министър - Гроздан Караджов. Обясних му какво би трябвало да се направи и му споделих, че няма време - секторът би трябвало да е подготвен до края на 2023 година, поради европейското финансиране. Когато одобрявах властта от него седем месеца по-късно, го попитах какво стана с автомагистрала " Европа ". Той ми отговори - " ние се скарахме политически и всичко си остана по този начин ".

Накратко, 7 месеца нищо не е правено във връзка с строителството на този сектор на автомагистрала " Европа ". Намерих преписката, по този начин както я бях оставил. Сега подписах споразумение с кмета на Костинброд за отклонението при село Петърч, съгласувахме цялата документи с Министерство на околната среда и водите, гледахме го на Върховен експертен съвет на Министерство на регионалното развитие.

В сходна обстановка е и магистралата Русе - Велико Търново? Какво стана с инспекцията на Агенция държавна финансова ревизия? Кога ще бъдат подписани договорите за строителство?

За автомагистралата от Русе до Велико Търново обстановката е същата - както предадох досието на Караджов, по този начин я и получих. Сега до края на седмицата ще подпишем договорите с избраните реализатори за първите два лота - от Русе до Бяла и обхода на град Бяла.

Поръчката е на инженеринг и до момента в който се проектира, ще се направи и отчуждаването на парцелите, като се чака това да отнеме към 3 месеца.

Проверката на АДФИ приключи и не откри нередности.

За последния лот на автомагистралата - от Бяла до Велико Търново съм разпоредил на АПИ по най-бързия метод да бъде готова и пусната публичната поръчка.

Строителството на тази автомагистрала се финансира от стратегия " Транспортна съгласуваност ", която към този момент е утвърдена от Европейската комисия и би трябвало да бъде подготвена до 2030 година

Работи ли се на първите три сектора на автомагистрала " Хемус "? Какво се случва с гредите, които трябваше да бъдат напрегнати?

За първите три лота на автомагистрала " Хемус " и за скоростния път Видин - Монтана, които са с инхаус възлагане, сме платили 120 млн. лева, с цел да може строителството им да продължи. Имам уверението на строителите, че работят и гредите на построените пътни уреди ще бъдат напрегнати.

Ще внеса в Народното събрание измененията в Закона за устройство на територията, с които се предлага строежите по 4 и 5 лот на автомагистрала " Хемус ", както и ремонтите на язовирите, да бъдат оповестени за търпими. По този метод ще се развърже строителството на автомагистралата до Велико Търново.

АПИ апелира ли заповедта на бившия министър на екологията Борислав Сандов за прекъсване на градежа на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, както даде обещание? Отменена ли е към този момент тя от съда?

Заповедта на Борислав Сандов е обжалвана и не е анулирана. В момента Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работи върху това да се потвърди кой ще бъде най-удачния вид за прекосяване през Кресненското дефиле. Каквото каже Министерство на околната среда и водите, това ще бъде. Ние към този момент сме в обстановка, в която механически не избираме трасе, а това, което може да се случи екологично и най-бързо, а то е вече стартиралата процедура, по която има определени реализатори, само че няма решение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР