Движението по 7-километров участък от скоростния път Видин – Ботевград

...
Движението по 7-километров участък от скоростния път Видин – Ботевград
Коментари Харесай

Шишков обеща „ударно“ строителство на пътя Видин – Ботевград

Движението по 7-километров сектор от скоростния път Видин – Ботевград може да бъде пуснато до половин година, или най-малко служебната власт ще направи опит за това. Става въпрос за новоизградения сектор сред Новачене и Скравена. Завършването на целия 167-километров път обаче ще се забави, защото занапред следва заложените кръгови кръстовища да бъдат сменени от пътни възли.

Това излиза наяве от думите на районния министър Иван Шишков, който инспектира строителството от Монтана до Ботевград.

Шишков не за първи път установи бавното строителство на пътя и не за първи път приказва за въпросните кръгови. Още в края на 2021 година, когато бе зам.-регионален министър, той още веднъж посети обектите и съобщи, че строителството ще се забави най-малко с 4 години.

Преди дни министърът съобщи, че желае да навакса забавянето. За задачата кабинетът стартира с отчуждаването на парцели по трасето сред Ружинци и Монтана. Днес той изрази вяра, че строителството на въпросната права може да стартира след Великден. Така 41-километровият сектор може да бъде издигнат за 3 години.

Ще се работи стремително, с цел да се извърши отчуждаването и да стартираме градежа “, увери Шишков.

Той не е удовлетворен от положението на обхода на Враца и сектора сред Монтана и Враца. За въпросните прави преди години е имало направена оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) и идея за план, само че се е оказало, че трасето е неуместно. В тази връзка Шишков даде обещание доникъде на февруари да бъде стартирана процедура за възлагане на обстоен организационен проект и уголемен абстрактен план за трасето.

За страдание секторът беше просто пропуснат в годините. Сега към този момент не е по този начин и хората могат да разчитат, че по най-бързия метод ще бъде предоставен план за трасето. “

Още една причина за закъснение са заложените кръгови кръстовища, посочи Шишков. По думите му първичният план би трябвало да бъде преправен. На мястото на кръговите ще бъдат изграждани пътни възли, като за задачата би трябвало изменение и утвърждение на Подробен устройствен план.

Когато е координиран планът през 2020 година, са заложени 3 – 4 кръгови кръстовища, които са неприемливи. В момента сме пред край на процедурата да бъде импортиран и утвърден обстоен организационен проект за изменение в секторите с създаване на пътни възли “, увери арх. Иван Шишков.

Идеята за кръговите бе дадена от някогашния районен министър Петя Аврамова през февруари 2021 година Тогава тя съобщи, че даже и да се оскъпи малко планът, това е вярното решение, тъй че директното трасе да не бъде възпрепятствано от включване на транспортни средства от обитаеми места.

Най-напреднало е строителството на скоростния път малко след Видин до Ружинци. Първият сектор при Видин е по-назад в осъществяването. Строителството на стадия Мездра – Ботевград върви по график, само че за жалост има закъснение заради проблеми с техническото решение, както и към момента неодобрени ПУП-ове за новите пътни възли. Това закъснение е по отношение на проблемите, заложени през 2020 година

Разбира се, чакам до месец-два да бъдат утвърдени всички подробни устройствени проекти в тази част, с цел да се отпуши този проблем. Строителните компании нямат проблеми с финансирането. Въпреки че бях подложен на критика от някогашен районен министър, че се разплаща на строителните компании, ние поехме курс да им платим, тъй като това е единственият метод да бъдат притискани да работят качествено и в период “, съобщи министърът.

По думите на Шишков строителството на скоростния път ще доближи 1 милиарда лева. Преди дни стана ясно, че служебната власт е платила над 150 млн. лева по инхаус договорите. За Видин – Ботевград са платени 78 млн. лева, а за първите три лота на „ Хемус “ – 75 млн. лева

Припомняме, че някои сектори се строят от държавната „ Автомагистрали “ по порочната процедура инхаус. Именно поради това някогашният министър Гроздан Караджов не процедираше с заплащания към компаниите. Преди това той искаше да бъде открито решение за противозаконното строителство на инфраструктурни обекти в страната. Нещо, което в този момент желае и служебният кабинет.
Тунелът под Петрохан
Министърът не пропусна да напомни, че „ единственият метод тунелът под Петрохан да стане, е да се построи с друг стопански метод, посредством концесия, тъй като страната няма да може да го построи в обозримо бъдеще при потребност от 20 милиарда лева за всички изчезнали автомагистрали. “
 Шишков предлага тунелът под Петрохан да се даде на концесия
По думите му планът за тунел и довеждащо трасе към София е доста значим за целия Северозапад. В момента АПИ работи в тази посока, има предоставена процедура за Оценка на въздействието върху околната среда, трасето е ясно. То е с към 80 км по-кратко, в сравнение с това, което построява страната сега.

При всички положения, ние като длъжностен кабинет и АПИ, ще форсираме колкото се може по-бързо да се приключи екологичната оценка. Но хората би трябвало да знаят, че страната няма да има финансова опция да приключи скоро това трасе “, акцентира министърът.

Той моли към политиците да помислят и да предложат обекта да бъде даден на концесия, защото по думите на Шишков, е 

По-добре да има автомагистрала, в сравнение с да има говорене за автомагистрала. Това е моето предложение. “ 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИван Шишков Министерство на районното развиване и благоустройството Видин-Ботевград закъснение служебно държавно управление Автомагистрали ЕАД инхаус Петрохан тунел концесия ПоследниНай-четениИнфраструктура 56 Шишков даде обещание „ стремително “ строителство на пътя Видин – Ботевград Транспорт 400 Търговете за новите влакове и локомотиви към този момент закъсняват Автомобили 132 BMW усили със 100% продажбите на електрически автомобили Енергетика 4613 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 28895 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Компании 10636 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Компании 6866 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 5818 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всичкиДържавата пробва да узакони строителни обекти за 1 милиарда лева.„ Метрополитен “ подписа договорите за разширение на метрото до „ Слатина “Кабинетът е платил 175 млн. лева задатък за автомагистрала Русе – Велико Търново

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР