Движението на танкери с петрол и гориво в Червено море

...
Движението на танкери с петрол и гориво в Червено море
Коментари Харесай

Петролните танкери продължават движението си в Червено море въпреки атаките на хусите

Движението на танкери с нефт и гориво в Червено море е било устойчиво през декември, макар че доста контейнеровози са пренасочили маршрута си заради офанзиви на присъединените към Иран бунтовници хуси, сподели разбор на Ройтерс на данни за следене на кораби.

Атаките покачиха внезапно транспортните разноски дружно със застрахователните награди, само че имаха по-малко влияние от опасенията върху петролните потоци, като спедиторите продължаваха да употребяват основния проход Изток-Запад. Хусите, които споделиха, че са ориентирани към плавателни съдове, пътуващи за Израел, нападнаха значително колета, разнообразни от петролни артикули.

Добавените разноски не са създали огромна разлика за множеството спедитори до момента, тъй като Червено море остава доста по-достъпно от различния маршрут около Африка. Но обстановката си коства да се следи, защото някои петролни компании като BP и Equinor отклоняват товарите към по-дългия маршрут . Освен това нарасналите транспортни разноски евентуално ще подтикват износа на американски недопечен нефт за някои европейски купувачи, споделиха специалисти.

" Всъщност не сме виждали спирането на трафика на танкери, което всички чакаха " , сподели Мишел Визе Бокман, анализатор на корабоплаването в Lloyd`s List.

Средно на ден 76 танкера, пренасящи петрол и гориво, са били в южната част на Червено море и Аденския залив през декември, региона покрай Йемен, който е бил обект на офанзиви. Това е единствено две по-малко от междинното за ноември и единствено три под междинното за първите 11 месеца на 2023 година, съгласно данни от услугата за следене на кораби MariTrace.
 Maersk подреди на корабите си да обикалят Африка
Maersk подреди на корабите си да обикалят Африка

Четири кораба са върнати назад към Суецкия канал от Червено море

Конкурентната услуга за следене Kpler е проследявала приблизително 236 кораба дневно в цялото Червено море и Аденския залив през декември, малко над междинната стойност от 230 дневно през ноември.

Допълнителните разноски за корабоплаване към нос Добра вяра край Африка, а не през Червено море, биха създали пътуванията за доставка на нефт по-малко преференциални, сподели тя.

От началото на декември цените за чартиране са се удвоили съгласно данни на компанията за корабни разбори Marhelm. Цената е около 85 000 $ дневно за транспорт на нефт с танкери Suezmax, които могат да транспортират до 1 милион барела. Корабите Aframax, които могат да придвижват 750 000 барела, костват 75 000 $ дневно.

Движението на танкери в южния район на Червено море спадна за малко сред 18 декември и 22 декември, когато хусите ускориха офанзивите против кораби, само че придвижванията се възобновиха по-късно, съгласно MariTrace.

Трафикът на контейнерни кораби в региона е намалял по-рязко, с 28% през декември по отношение на ноември, с внезапен спад през втората половина на месеца, защото офанзивите се усилват, съгласно MariTrace.
 Китайският корабен колос COSCO стопира да посещава израелските пристанища
Китайският корабен колос COSCO стопира да посещава израелските пристанища

Решението идва макар ниските шансове хусите да атакуван китайски транспортен съд

Цените на петрола се покачиха с над 2 $ във вторник заради напрежението в Близкия изток и понижения рандеман в Либия, само че към момента не са се възстановили изцяло от внезапните загуби по-рано тази седмица.

Германският Hapag-Lloyd ще продължи да отклонява корабите към нос Добра вяра, заяви компанията във вторник.

Фючърсите на суровия нефт Brent се покачиха с $2, или 2,63%, до $78,12 за барел в 13:12 GMT, до момента в който фючърсите на западнотексаския промеждутъчен недопечен нефт нарастнаха с $2,09, или 2,95%, до $72,86 за барел.
 Англия изпрати трети военен транспортен съд в Червено море
Англия изпрати трети военен транспортен съд в Червено море

Акция против морския тероризъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР