Движение „Гергьовден“ излезе с позиция в която подчертава, че предстоящият

...
Движение „Гергьовден“ излезе с позиция в която подчертава, че предстоящият
Коментари Харесай

Движение „Гергьовден“:Цивилизационният избор е вот за проф. Герджиков

Движение „ Гергьовден “ излезе с позиция в която акцентира, че идният балотаж на 21 ноември е не просто цивилизационен, само че и поколенчески избор. Те напомнят, че са били първата политическа групировка, която публично е подкрепила професор Герджиков и полковник Митева за изборите за президент и вицепрезидент на Републиката. „ Независимо какъв ще е резултатът от изборите на 21 ноември, Радев към този момент не е българския президент! Обръщаме се към вас с молба да положите изпитание в неделя това да стане по цивилизован и либерален метод. Като потвърдите цивилизования избор на вашите татковци от 1990-а. Като отбраните поколенческия избор на един народ, който трудно се разделя с наследството от комунизма “, безапелационни са от придвижването.

Ето и цялата позиция:

Скъпи на сърцата ни,

Движение Гергьовден беше първата политическа групировка, която поддържа публично професор Герджиков и полковник Митева за изборите за президент и вицепрезидент на Републиката.

Това ни дава съображение, през днешния ден на финалната права на тази неравностойна конкуренция, да отбележим, че идният балотаж на 21 ноември е не просто цивилизационен, само че и поколенчески избор.

Избор на поколението, което не може да се раздели с идеологията на груповата справедливост на самостоятелното незнание. На поколението, жадуващо:

демократични свободи, а не автократизъм;

разговор, а не размахани юмруци;

единство, а не разделяне.

Ако първият тур на президентските избори в огромна степен беше функционалност и на парламентарния избор, то на втория тур следва да избираме лицето на България за идващите 5 години. Предстои да изберем сред ослепителен знак на академизма, подсилен от просветения хайлайф на нацията и очевиден знак на грубата политическа игра, подсилен от 24 сътрудници и сътрудници на някогашната Държавна сигурност.

Предстои да избираме сред човек, който 40 дни говореше за съгласие, единодушие и примирителност и човек, който не се посвени да употребява жестоко държавния уред и етническата карта в името на личното си политическо оцеляване.

Твърдението,че “няма да допуснем българския президент да бъде определен в Турция” е безочливо и цинично. Особено безочливо и цинично става, когато е произнесено от човек, повдигнат и подсилен за президент тъкмо от партията, която изгони над 300 хиляди български турци от страната преди четири десетилетия.

Това изказване е в тежко несъгласие със самите думи на Радев, който нееднократно призоваваше да се даде опция на повече български жители зад граница да гласоподават.

Това изказване, от което Радев освен не се разграничи, само че и явно задушевно поддържа, просто не дава отговор на истината. Гласовете на българските жители в Турция имат същата стойност за демокрацията, както и гласовете на нашите сънародници във Англия, Съединени американски щати, Германия и по целия останал свят. Нещо повече – вотът на изселниците в Турция на практика не оказва значително въздействие на крайния избирателен резултат.

Но отношението на Радев и подкрепящите го персони оказват голямо въздействие върху младите генерации, които не са минали през чистилището на ранните 90 години на предишния век, когато станаха известни бруталните издевателства над тези наши сънародници от страна на комунистическия режим. Издевателства, които през днешния ден биха могли да бъдат избрани като закононарушение против човечеството по всички етични и правни международни правила.

Повече от 3 години от своя мандат Румен Радев се държеше не като президент, а като кандидат-президент. Той по този начин и не разбра, че Конституцията на Република България е текст по-сложен и по-задължителен от Устава за вътрешния ред. Той по този начин и не разбра какво работи българския президент. Тези му провинения бяха простими на фона на общото трагично положение на българската политическа класа. Вредата, която неговия мандат нанесе е поправима в рамките единствено на една политическа година. Но държанието, което предизвиква сега, вредата, която нанася на България, насърчавайки етническо разделяне на идния избор е трайна и се лекува с десетилетия. Справка – народите на прилежащата ни някогашна Югославия.

Независимо какъв ще е резултатът от изборите на 21 ноември, Радев към този момент не е българския президент!

Обръщаме се към вас с молба да положите изпитание в неделя това да стане по цивилизован и либерален метод. Като потвърдите цивилизования избор на вашите татковци от 1990-а. Като отбраните поколенческия избор на един народ, който трудно се разделя с наследството от комунизма.

Не ни се вярваше, че 31 години по-късно ще ни се наложи още веднъж да изричаме сходни слова и да участваме в такива избори. Но очевидно библейската алегория за 40 години скитничество през пустинята ще се окаже вярна. Ние имаме вяра, че всеки от нас носи обетованата земя в сърцето си. Тя се назовава България и се реализира с сложни избори. 21 ноември е ден за сложни избори, само че и ден на християнското семейство. А то се крепи върху думите на Христос: Истината ще ви направи свободни!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР