Движение Да, България! внесе в деловодството на президентството искане президентът

...
Движение Да, България! внесе в деловодството на президентството искане президентът
Коментари Харесай

"Да, България!" иска президентът да наложи вето върху мораториума за нови лекарства за 2018 г.

Движение " Да, България! " внесе в деловодството на президентството искане президентът Румен Радев да упражни пълномощията си и да наложи несъгласие над признатия от Народното събрание Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година От придвижването на Христо Иванов упорстват президента да върне за преразглеждане параграфи 6 и 11, които не разрешават на касата да заплаща за нови медикаменти и нови медицински действия в лечебните заведения през идната година.

" Приемането на текста значи на процедура мораториум за лекарства, които са постижение на актуалната медицина, към този момент се заплащат в останалите страни от Европейския съюз и са от жизненоважно значение за хиляди жители в България. Решението на Народното събрание да откри мораториума е акт на противоконституционно посягане върху правата на пациентите в България ", се показва в писмото на " Да, България! " до президента.

" Осигуряването на еднакъв достъп до медикаменти на всички жители на Европейския съюз бе доказано неотдавна като приоритет и за България, а признатите промени вършат тъкмо противоположното ", написа още в писмото, подписано от Христо Иванов.

Мораториумът визира към 20 нови лечения на стойност към 25 млн. лв. с към този момент контрактувани отстъпки по настоящия в България механизъм, като част от тях са животоспасяващи или без налична лекарствена опция на българския пазар. Някои от тези лекарства са по-разходоефективни спрямо към този момент заплащани лечения. Не на последно място може да се спомене, че за някои от тези лечения пациенти са в очакване от няколко години ", показват от придвижването.

Според Христо Иванов " единствено повсеместен ефикасен надзор, транспарантно и съвременно електронно ръководство на бранша могат да доведат по едно и също време до повишаване на медицинския стандарт, предвидимост на разноските и устойчива система на опазване на здравето ", а " заледяване на системата и мораториум 2018 са сигнал за прекачване на отговорност за здравето на българските жители. Нещо повече, те съставляват поддръжка за статуквото и просто " бранене на територията " от нови участници, които биха могли да предложат по-изгодни артикули и да понижат разноските ".

Срещу мораториума за нови медикаменти и медицински действия, който Народното събрание одобри дефинитивно предходната седмица дружно с бюджета за опазване на здравето за 2018 година, се надигна вълна от неодобрение. Преди гласуването се проведоха митинги от пациентски организации. Въпреки това ръководещото болшинство поддържа текстовете, препоръчани от надзорния съвет на НЗОК, с дребен компромис, че ще бъде разрешено заплащането на нови генерични други възможности на новаторските лекарства. Според шефа на касата Камен Плочев това ще даде време на институцията " да отдъхне " от огромните разноски по перото за новаторски лекарства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР