Двигател на ракета от компанията Blue Origin се е взривил

...
Двигател на ракета от компанията Blue Origin се е взривил
Коментари Харесай

Ракетен двигател от Blue Origin на Джеф Безос се взриви по време на тест

Двигател на ракета от компанията Blue Origin се е взривил по време на тест.

Инцидентът е станал предишния месец, заяви CNBC.

Това е голям неуспех с евентуални съществени последствия за клиентите на компанията на бизнесмена Джеф Безос и за нейната лична ракета.

Според източници, осведомени с въпроса, по време на изстрелване на 30 юни в оборудване на галактическата компания на Джеф Безос в Западен Тексас моторът BE-4 се е взривил към 10 секунди след началото на теста.

Според източниците, на видеозапис се вижда трагична детонация, която е унищожила мотора и е нанесла съществени вреди на инфраструктурата на изпитателния стенд.

Очакваше се тестванията на избухналия мотор да завършат този месец, а по-късно той е трябвало да бъде изпратен на клиента на Blue Origin - United Launch Alliance, с цел да бъде употребен при второто изстрелване на ракетата Vulcan на ULA, настояват още източниците при изискване за цялостната им анонимност.

Пред CNBC представител на Blue Origin удостовери, че компанията " се е сблъскала с проблем при тестването на полетния мотор 3 на Vulcan ".

" Никой от чиновниците не е потърпевш и сега оценяваме първопричината ", обявиха от Blue Origin, като прибавиха, че " към този момент имаме непосредствена причина и работим по коригиращи дейности ".

Компанията отбелязва, че " неотложно " е уведомила своя клиент ULA за случая. ULA е взаимното дружество за произвеждане на ракети на Boeing и Локхийд Мартин, което се конкурира най-вече със SpaceX на Илон Мъск, акцентира CNBC.

Blue Origin добавя, че ще може да " продължи да тества " мотори в Западен Тексас. " Ще успеем да осъществим уговорките за доставка на мотори тази година и да изпреварим потребностите на нашите клиенти за изстрелване ", декларират още от Blue Origin.

Неуспехът на теста на BE-4 заплашва да отсрочи към този момент отсроченото първо изстрелване на Vulcan, което неотдавна беше пренасрочено за четвъртото тримесечие на тази година, до момента в който Blue Origin изследва повода за казуса.

Всяка ракета Vulcan употребява двойка мотори BE-4 за изстрелване.

ULA чакаше с неспокойствие години наред, с цел да получи доставката на първия комплект. Преди месец ULA приключи основен стадий от подготовката за първото изстрелване на Vulcan, прочут като Cert-1, с къс неподвижен тест на ракетата, употребяваща първата двойка мотори BE-4.

В отговор пред CNBC представител на ULA съобщи:

" Не се чака казусът с тестванията на BE-4 да повлияе на проектите ни за задачата Vulcan Cert-1. "

Компанията означи, че моторите за Cert-1 " сполучливо са минали приемните тествания " и са квалифицирани за изстрелване.

ULA би трябвало да изстреля сполучливо два Vulcan-а, с цел да приключи узаконяването на ракетата за оперативни полети от Космическите сили на Съединени американски щати.

Тъй като ULA е на път да извади от приложимост в този момент настоящите си ракети Atlas V и Delta IV Heavy, компанията би трябвало да сертифицира Vulcan допустимо най-скоро, с цел да стартира да извършва задачи в региона на националната сигурност.

Миналия месец Космическите сили разпоредиха на SpaceX и ULA по шест задачи в границите на програмата за изстрелване на ракети за националната сигурност, фаза 2.

Всичките шест задачи на ULA в границите на NSSL би трябвало да се извършват с Vulcan. Освен това ULA се приготвя да взе участие в търгове за контракти по Фаза 3 на NSSL, като Космическите сили приветстват засилената конкуренция.

Инцидентът с BE-4 на Blue Origin се случва, откакто ULA прекара три месеца в следствие на личната си тестова детонация. През март обособена част от ракетата се взриви по време на систематичен тест и се наложи ULA отчасти да разглоби първата Vulcan.

В същото време, Blue Origin би трябвало да извади BE-4 от индустриалната линия за главния си клиент и има потребност от моторите за личната си ракета New Glenn, която е в развой на разработка, добавя CNBC.

Докато Vulcan употребява два мотора BE-4, всяка ракета New Glenn се нуждае от седем. което значи, че Blue Origin би трябвало да създава десетки мотори годишно, с цел да поддържа и двете ракети.

Vulcan и New Glenn имат контракт за полет на спътници за друга компания, учредена от Безос - Amazon. В рамките на грандиозната договорка Amazon поръча 38 изстрелвания с Vulcan и до 27 изстрелвания с New Glenn, с цел да изстреля своите интернет спътници по плана Kuiper през идващите години.

Blue Origin също по този начин възнамерява да употребява New Glenn за полета на лунния модул, който създава по контракт с НАСА на стойност 3,4 милиарда $.

Първоначално беше планувано, че New Glenn ще извърши първия си полет през 2020 година Но закъсненията трансформираха този график до неопределеност, като управлението на Blue Origin в последните обществени изяви отхвърли да разяснява нова цел за дебютното изстрелване на New Glenn.

През 2020 година Blue Origin откри огромна фабрика за произвеждане на мотори в Хънтсвил, Алабама, и разшири оборудванията си в региона до към 1 милион квадратни метра.

НАСА отдаде чартърен на Blue Origin стендове за изпитване на мотори в Центъра за галактически полети " Маршал ". Компанията тества там по-малкия си мотор BE-7 за втурване на Луната, като в същото време възвръща по-голям стенд на НАСА за тестване на BE-4 в своя изпитателен център в Тексас, добавя CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР