Двете предложения за уволнението на главния прокурор Иван Гешев отново

...
Двете предложения за уволнението на главния прокурор Иван Гешев отново
Коментари Харесай

Предложенията за уволнението на Гешев се връщат на масата на ВСС

Двете оферти за уволнението на основния прокурор Иван Гешев още веднъж са на масата на Висшия правосъден съвет. Върховният административен съд дефинитивно се по делото, заведено от министъра на правораздаването Надежда Йорданова против отхвърли на съвета да прегледа част от предложенията й за отстраняването на Гешев. Висящото произвеждане пред Върховен административен съд стана мотив през май процедурата в съвета да бъде отсрочена. Следващата седмица следва да бъде планувано особено съвещание на пленума на съвета по тематиката, научи " Сега ".

Съдът не удовлетворява цялата рекламация на Йорданова, само че в последна сметка Висшият правосъден съвет ще би трябвало да прегледа и случая " Жоси ". В началото на април болшинството в съвета реши въобще да не се занимава с този проблем. Допуснати до разглеждане бяха 5 от деветте точки, по които Йорданова сложи на вниманието на съвета - полицейското принуждение на митингите през 2020 година, " Осемте джуджета ", " Емилиян Гебрев ", за инцидентното систематизиране на делата, както и за напътствията на Гешев по отношение на делата за транспортни престъпления. Частично бяха позволени случаите на делото срещу Елена Йончева, делото " Баневи против България "  и мненията на основния прокурор по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. " Жоси " беше единственият случай, чието разглеждане съветът напълно отхвърли. Министърката нападна това решение пред Върховен административен съд и постигна частична победа. Върховните съдии приехат, че Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа държанието на Гешев по случая " Жоси " след встъпването му в служба основен прокурор на 18 декември 2019 г. Мотивът на Върховен административен съд е, че дейностите и бездействията на Гешев преди да стане основен прокурор, е трябвало да бъдат прегледани преди избирането му на най-високата служба в държавното обвиняване. След заемане на длъжността, няма ред за инспектиране на това решение, като се разискват обстоятелства условия и други преди избора, защото изборът е нормализиран с указа на президента, изяснява Върховен административен съд. Съветът обаче дължи изговаряне за времето след 18 декември 2019 година

В настояването за уволнението на Гешев е разказан сигналът от някогашния съучастник в  ООД Георги Цолов Георгиев за " открадването "  на сдружението и палеж на фамилната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината изказванието на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в " Жоси ". От документите по партидата на сдружението не става ясна нито повода точно Стоимен Гешев да бъде признат за съучастник на Георгиев, нито по какъв начин е избрана пазарната стойност на 2% от капитала на сдружението и дали тя подхожда на 100 лева, колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се споделя още в настояването за махането на Гешев. Освен всичко, институционалното замесване на прокуратурата в тази ситуация нарушава етичните правила на магистратите, счита Йорданова.

Заедно с настояването на Йорданова съветът най-накрая ще се произнесе всъщност и по предлагането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов от предишното лято. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР