Двете организации искат Израел да спре да съществува. И двете

...
Двете организации искат Израел да спре да съществува. И двете
Коментари Харесай

Прилики и разлики между Хамас и Хизбула

Двете организации желаят Израел да спре да съществува. И двете имат поддръжката на Иран. Но те са и обособени организации със личен дневен ред и от време на време застават на противникови позиции. Какво е общото и особеното сред Хамас и Хизбула?

„ Изненадата, бих споделил даже и шокът от първите часове на бруталната експанзия на  Хизбула  срещу Израел ясно демонстрираха голямото значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. “

Това са думи на президента на България  Румен Радев  по време на „ консултативна среща “ по сигурността в сряда вечерта, свикана от него поради войната в  Израел . В казаното от Радев обаче има неточност – той има поради не Хизбула, а  Хамас .

На 7 октомври (събота) паравоенната организация Хамас започна най-мащабната си атака срещу Израел, която докара до повече от  2000 убити  от двете страни и взимането на  150 заложници  от страна на Хамас. Израел обяви положение на война за пръв път от 50 години и мобилизира  300 000 души .

Няколко пъти в изявлението си след срещата в сряда Румен Радев говореше за Хизбула, вместо за Хамас. И двете организации упорстват за унищожаването на страната Израел. И двете също по този начин са близки до Иран и получават оръжия и финансиране от ислямската република.

От началото на войната в Израел насам Хизбула демонстрира поддръжка за Хамас, като обстрелва гранични територии сред Израел и Ливан. Но макар че се явяват съдружници с общ зложелател, Хамас и Хизбула са обособени организации с основни разлики между тях.

Хамас е палестинска паравоенна формация, която е оповестена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни. Нейната съществена цел е унищожаването на Израел и основаването на Палестинска страна.

В превод името на организацията значи „ ислямско съпротивително придвижване “. Хамас е учредена през  1987 година , по време на първото палестинско въстание против военния надзор, открит от Израел над Западния бряг и Ивицата Газа.

Западният бряг  е територия сред Израел, Йордания и Мъртво море. Тя се намира под израелска окупация и се състои от палестински анклави и от израелски селища, като последните се считат за противозаконни. Населението на Западния бряг е близо  3 млн. души . Повечето са палестинци.

Ивицата Газа  е територия с дължина  41 км  и ширина  10 км , ситуирана сред Израел, Египет и Средиземно море. В Газа живеят  2,3 млн. души,  най-вече палестинци .

Със основаването си през 80-те години на предишния век Хамас става съпротива на  Организацията за избавление на Палестина (ООП)  – коалиция, която е интернационално приета за представляваща палестинския народ. Доминиращата организация в ООП е  „ Фатах “ .

Основната разлика сред Хамас и ООП (съответно „ Фатах “) е позицията им по отношение на съществуването на Израел. Докато Хамас упорства за унищожаването на Израел, ООП се бори за основаването на страната Палестина, без да се трансформира статутът на Израел.

Напрежението сред Хамас и „ Фатах “ се изостря през  2006 г.  Тогава Хамас печели безусловно болшинство в изборите за  Палестинския законодателен съвет  – орган, който се избира от жителите на Западния бряг и Ивицата Газа. До 2006 година в Съвета има продължителна доминация на „ Фатах “.

След изборите Хамас и „ Фатах “ влизат в къс боен спор и вършат несполучлив опит за общо ръководство. През  2007 година  Хамас поема ръководството на Ивицата Газа, а „ Фатах “ – на Западния бряг. От Газа Хамас нападна Израел, като на три пъти след 2007 година провокира военни спорове.

Срещу Израел Хамас постоянно се сплотява с втората по величина въоръжена формация в района –  „ Ислямски джихад “ . Това е палестинска ислямистка паравоенна организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. „ Ислямски джихад “ нерядко работи и без значение от Хамас.

Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна формация, както и политическа мощ в Ливан. Военното крило на организацията е оповестено за терористично от Европейски Съюз. Съединени американски щати, Англия, Канада и други страни също считат Хизбула за терористична организация.

Също като Хамас, Хизбула е основана през 80-те години на предишния век, по време на траялата  15 години  гражданска война в Ливан (1975-1990). Появата на групировката е в отговор на израелската окупация в Южен Ливан. В манифеста си от  1985 година  Хизбула показва като своя съществена цел унищожаването на страната Израел, с която Ливан граничи на юг.

В превод името на организацията значи „ партия на Бога “. Хизбула има огромно политическо въздействие най-много върху маргинализираната шиитска общественост в Ливан. Шиитите са една от двете съществени групи в исляма, само че в множеството мюсюлмански страни са малцинство по отношение на сунитите – с изключение да вземем за пример на Иран.

Хизбула е изключително мощна в южната част на Ливан. Там организацията има свои бази, които постоянно употребява за набези над Северен Израел. Въпреки че Израел се изтегля от Ливан през 2000 година, конфликтите с Хизбула не престават в граничните зони.

Същевременно цивилното крило на Хизбула е част от ливанския парламент и поддържа лечебни заведения, учебни заведения, телевизионни канали и инфраструктура.

През  2022 година  Хизбула и нейните партньорски партии губят парламентарното си болшинство, само че към момента имат най-вече депутатски места и упражняват забележителен политически надзор.

Източник: Свободна Европа
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР