Двегодишно момиченце вече живее нормално като всички деца – може

...
Двегодишно момиченце вече живее нормално като всички деца – може
Коментари Харесай

В Интегралния център на УМБАЛ “Свети Георги” спасиха 2-годишно момиченце от трудно дишане

Двегодишно момиченце към този момент живее обикновено като всички деца – може да плаче, може и да диша свободно през носа. Досега детето се задушаваше, а при рев очите му се възпаляваха, тъй като слъзните пътища бяха запушени заради присъщ недостатък. Невръстната пациентка беше излекувана с извънредно прецизна интервенция за възобновяване проходимостта на слъзните пътища посредством миниинвазивен способ в Интегралния център към пловдивската УМБАЛ „ Свети Георги, оповестиха от лечебното заведение.

Детето е родено с недостатък на твърдото, мекото небце и горната джука - цепка. На 9 месеца е осъществена пластична възстановителна интервенция.

По данни на родителите, момиченцето е със затруднено носно дишане и от време на време сълзене на очите. След редица несполучливи консервативни способи за лекуване, то постъпва за оперативна намеса в Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Свети Георги “.

След деликатен и обширен обзор, пациентката е диагностицирана с вторично настъпили стеснения на слъзните канали. Диагнозата е конкретизирана и се пристъпва съм дакриоцисториностомия – интервенция, която основава нов път за оттичане на сълзите сред очите и носа.

Специалистите изясняват, че дакриоциститът се развива при блокиране на оттичането на сълзите и води до зараза. Най-честите признаци са сълзене, зачервяване и оток в региона на вътрешния очен ъгъл.

За интервал от 3 години в Интегралния център са диагностицирани и ендоскопски оперирани 57 пациенти, а при 13 от тях са сложени силиконови стентове.

Днес от ден на ден се избират по-малко инвазивните оперативни намеси – посредством ендоскопски достъп. При този способ достъпът е през носната празнина и не се нарушава целостта на кожата. Създава се отвор сред слъзната торбичка и носната празнина, през който да преминат сълзите като не се нарушава анатомията на слъзния уред, изясняват оториноларинголозите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР