Две водещи гравитационни обсерватории, американската LIGO и европейската Virgo, ще

...
Две водещи гравитационни обсерватории, американската LIGO и европейската Virgo, ще
Коментари Харесай

Две водещи гравитационни обсерватории ще прекратят работа заради коронавируса

Две водещи гравитационни обсерватории, американската LIGO и европейската Virgo, ще прекратят предварително наблюдението си за промените във време-пространството поради пандемията, провокирана от ковид, оповестяват Българска телеграфна агенция и ТАСС.

Пресслужбата на обсерваториите заяви, че те ще прекратят работа на 27 март в 19 часа българско време. Все още не е известно по кое време ще може да бъде обновена тяхната активност. Взетото решение значи, че сегашният цикъл на работата на LIGO и Virgo, стартирал на 1 април 2019 година, ще бъде приключен с един месец по-рано от плануваното. Специалистите, работещи над тези два плана, се грижат за съхраняването на получените данни и тяхната първична обработка. Учените се надяват качеството на получените данни да не пострада от преждевременното преустановяване на наблюденията.

Астрономи за пръв път записаха изригване на поток неутрино, съпроводено с гравитационни талази

LIGO и Virgo започнаха взаимни наблюдения на време-пространството през 2017 година. Те откриха първите в историята следи от обединение на две неутронни звезди в галактиката NGC 4993. По късно обсерваториите записаха следи от към шейсет сливания на черни дупки със звездни маси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР