Две възражения по казуса Олимпик бяха внесени по време на

...
Две възражения по казуса Олимпик бяха внесени по време на
Коментари Харесай

Две възражения срещу фалита на ”Олимпик” в Никозия

Две възражения по проблема ”Олимпик ” бяха импортирани по време на второто съвещание на магистратите в Никозия. Те идват от транспортната компания от Лимасол, ”Експрес-гараж ” ООД.
От компанията стачкуват против продължаването на процедурата за оповестяване на " Олимпик " в разпродажба, както и против назначението на настоящия краткотраен ликвидатор Павлос Накузи за непрекъснат ликвидатор.

Съдия Ангелос Давид даде едноседмичен период за внасяне на самото несъгласие в съда. Следващото съвещание по делото е планувано за 26 октомври.

Напомняме, че делото против кипърската застрахователна компания " Олимпик " беше отсрочено за 17 октомври месец по-рано (на 12 септември).

По време на първото съвещание за непрекъснат ликвидатор на сдружението бе номиниран краткотрайно изпълняващият до момента тази служба Павлос Накузи. Очакваше се арбитър Ангелос Давид да го назначи на настоящето съвещание.

Тогава съдът разпореди искът за разпродажба на сдружението да бъде оповестен в кипърския " Държавен вестник " и в един локален ежедневник две седмици преди тази дата. Той беше импортиран от Службата за надзор на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август, с цел да могат повече хора да се срещнат с него, а в случай че по-късно зародят възражения, те можеха да бъдат показани на съвещанието на 17 октомври. Едва откакто решението за банкрута бе обнародвано, започнаха да текат периодите за подаване на искове от кредиторите.

Най-големият заемодател на " Олимпик " е Кипърският гаранционен фонд, такива са обаче и всички клиенти на застрахователя в България.

Важно е да се посочи, че компенсациите на клиентите на кипърския осигурител, претърпели застрахователно събитие до 17 август (включително), са обезпечени от Кипърския гаранционен фонд. Съгласно Кодекса за застраховането у нас Българският гаранционен фонд не покрива и не подсигурява активността на застрахователи от други страни от Европейски Съюз, които правят активност в България при правото на определяне. Застрахователят " Олимпик " (чрез клона си в България) прави активност точно при правото на определяне, надлежно Гаранционният ни фонд не изплаща компенсации вместо този осигурител, който е със седалище в Кипър.

Така че тези хора трябваше да подадат искане за обезщетение в офисите на " Олимпик ", както нормално. А ликвидаторът на застрахователя да придвижи молбата им и Кипърският гаранционен фонд, който съгласно локалното законодателство има подобен ангажимент, да им изплати обезщетение. Експертите обаче не се ангажират с прогноза какъв брой време ще мине, до момента в който компенсациите бъдат изплатени.

Хората, които желаят да си възстановят заплатените награди за неизтеклата част на застрахователните им контракти (които ще бъдат прекратени), също трябваше да подадат заявление в офисите на банкрутиралата застрахователна компания.

За разлика от компенсациите по " Гражданската отговорност ", тези суми не са обезпечени от закона. Затова тези хора се подреждат като кредитори в масата на несъстоятелността на застрахователя. Ако активите му не са задоволителни, с цел да покрият всичките му сходни отговорности, никой не може да каже какво ще се случи в процеса на разпродажба. Изплащането на дължимите суми зависи от доста фактори, измежду които и това, какъв брой предявени вреди ще има по този портфейл.

Припомняме, че в края на юли стана ясно, че непрекъснатият секретар на Министерството на финансите в Кипър е удостоверил решението на надзорния орган върху застраховането за лишаване на лиценза на " Олимпик " (Olympic Insurance Co. Ltd). До това се стигна, откакто лицензът на застрахователното сдружение действително бе лишен още на 8 май 2018 година заради това, че компанията не покрива минималното финансово условие за кредитоспособност и показаният кратковременен проект за превъзмогване на това състояние не е съответен. На посочената дата бе наложена възбрана за предписание с активите на сдружението със съдействието на Комисията за финансов контрол. Тогава - според практиката в Кипър, на застрахователното сдружение бе даден специфичен лиценз. Той включваше единствено опция за продължение на активността по към този момент подписани контракти за споразумяване на висящи искания и събиране на дължими към сдружението награди. Този лиценз пък изтече на 8 юни 2018-а.

В резултат от всичко това у нас над 200 хиляди автомобила останаха без годна застраховка " Гражданска отговорност ", а отрасловият заместник-председател на Комисията за финансов контрол - Ралица Агайн, подаде оставка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР