Две турски партии в Германия провеждат усилена агитация за бойкот

...
Две турски партии в Германия провеждат усилена агитация за бойкот
Коментари Харесай

Две турски партии в Германия призовават за бойкот на изборите

Две турски партии в Германия организират усилена пропаганда за протест на огромните участници в идния на 24 септември федерален избор.
Лидерът на Партията на обновлението и справедливостта Халук Йълдъз предприе обиколка на Балканите и през днешния ден е в Скопие с делегацията си, задачата е разяснение на изборния развой в Германия и по-особената обстановка на тамошните турци след зародилото двустранно напрежение.
„ Турция стана основна тематика за немските политици по време на акцията, турците са превърнати в инструмент и за пръв път намерено са свързани с вота. За пръв път те се оказаха необикновен приоритет за тях, само че би трябвало да е ясно, че Германия си играе с Турция. Още от времето на митингите за парка Гези президентът Ердоган систематично е употребен като инструмент за агитация. Това постанова по-чувствително отношение на немските турци към идните избори, което значи и всеобщо присъединяване в тях, само че не и поддръжка за огромните партии “, уточни Йълдъз в Скопие.
Той добави, че по традиция 30% от турците в Германия гласоподават на парламентарни избори, само че това е доста ниско равнище, защото с право на глас са към 1,4 млн. души, само че до урните не отиват повече от 500 000 гласоподаватели. Германският политик от турски генезис напомни апелите на Реджеп Ердоган на 24 септември да не се гласоподава в интерес на християн-демократите, социалдемократите и зелените, само че това, съгласно него, не значи, че останалите партии са по-малки врагове на Турция, съобщи БГНЕС.
Йълдъз уточни, че опция за турските гласоподаватели в Германия е точно неговата партия, която е най-голямата емигрантска политическа групировка там и на последния избор е спечелила най-вече гласове. Подкрепата за нас на изборите в Северен Рейн-Вестфалия скочи до 63%, сподели той и напомни, че съгласно немската система гласовете за партиите, останали под прага от 5%, се разпределят в интерес на систематичните. Трябва да се направи всичко допустимо по-малките партии да не влязат в Бундестага, а турските гласоподаватели да не се подвеждат по тази политическа заигравка, акцентира Йълдъз.
Той акцентира, че главната цел на партията му са изборите за Европейския парламент през 2019 година, на които няма избран предел и са задоволителни 180 000 гласа, които да изпратят един евродепутат в Брюксел.
„ Не инцидентно сме в Македония. В Германия балканските мюсюлмани са доста и те би трябвало да ни поддържат. Сред нас има доста съществено наличие на босненци, албанци и български турци, това би трябвало да се институционализира. Ние поради това предприехме и обиколката си из Балканите “, посочи Халук Йълдъз.
В формалната страница на партията във Facebook е оповестен апелът на водача за протест на федералните избори в Германия, в който се акцентира, че в страната се организира продължителна клеветническа акция против Ердоган, той е демонизиран, а Турция е подложена на политически и стопански удари от страна на Берлин, като за всичко това интензивно спомагат и медиите.
„ Предизборната акция е основана на втълпяване на омраза към Турция и на популизъм, това е антидемократично. Поради това не следва тези партии да печелят от гласовете ни и общността ни да се разделя. С благословията на Аллах в близко бъдеще ние ще имаме думата, другояче ще се окажем жертви на принуждение и отменяне. Поради това призоваваме за цялостен протест на тези избори, а който отиде до урните, на бюлетината си да напише WAHLBOYKOTT “, се показва в обявата в обществената мрежа.
Партията на обновлението и справедливостта е учредена на 21 февруари 2010 година в Бон напълно с присъединяване на гастарбайтери от Турция, от основаването й до момента Халук Йълдъз е неин водач. Другата турска партия в Германия – Съюз на немските демократи, учредена в края на предишния декември в Кьолн, предлага посредничеството си за нормализирането на двустранните връзки. Зам.-председателят й Рамазан Акбаш съобщи през днешния ден на конференция в Дуисбург, че партията е основана точно с задачата да способства за другарските връзки сред Германия и Турция. „ Убеден съм, че след вота Ангела Меркел още веднъж ще бъде министър председател на страната. И когато това стане, в случай че имате проблем да погледнете Ердоган в очите, нашият водач Ремзи Ару ще ви заведе при него “, обърна се задочно към канцлера политикът от турски генезис. Активисти на тази партия разлепиха плакати с портрета на Ердоган из градовете с компактни маси турски гастайрбайтери, на които се четат апели за протест на огромните партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР