Две трети от българите не биха станали приемни родители, дори

...
Две трети от българите не биха станали приемни родители, дори
Коментари Харесай

Намаляват кандидатите за приемни родители

Две трети от българите не биха станали приемни родители, даже и да получат положително възнаграждение от страната. Изводът е от национално проучване, по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

53 % от българите поддържат децата в риск да се отглеждат в приемни фамилии. Най-висока е поддръжката измежду висшистите, които не виждат по-добра опция.

" Това е един от акцентите в изследването. Другото по-важно е, че 17% от хората считат, че децата се изпращат за приемна грижа поради финансова невъзможност на биологичните родители ”, разяснява социологът Евелина Славкова в " Събуди се " по Нова телевизия.

Децата най-често се извеждат поради риск в фамилията. " Рискът не е финансов, а от принуждение, неглижиране или липса на потенциал. Изследването демонстрира неразбирането на този проблем, а това идва от обстоятелството, че той в никакъв случай не е дискутиран разбираемо за хората ”, добави ръководителят на НАПГ Мирослав Долапчиев.

" Заплатата е издръжката за детето. Така беше заложен въпросът при изследването. 16% от българите действително са съгласни да станат приемни родители при такива условия. Това още веднъж са хората с по-високи приходи, над 39 години – насочени кариерно и със семейство ”, сподели Евелина Славкова.

Около 140 са приемните фамилии в област Монтана, почти толкоз са и настанените деца при тях. В този завършек на страната приемната грижа е доста добре развита и съвсем няма община без хора подали ръка на най-малките, които се нуждаят от дом и семейство.

Силвия Борисова е приемен родител към този момент 6 години. Децата, които са под нейните грижи й споделят бабо, само че единствено тя знае, че сърцето й е обединило към тях и майчината и бабината любов. По документи е приемен родител, а по душа е тяхното семейство.

" Приемната грижа за мен е едно предопределение. Не може всеки да бъде приемен родител. Това, би трябвало да го желаеш от сърце и душа. Ние спасяваме децата, осигуряваме им едно щастливо детство ”, споделя Силвия Борисова.

Ще ги назовем Иван и Пламен. Животът им сякаш стартира отначало преди 4 години, в домът на Силвия в берковското село Котеновци. Първо настанили по-малкия. Тогава бил съвсем на 3.

" Знаех, че един ден децата ще бъдат събрани. Помислете си единствено изоставени от родителите си и ние в един миг да ги разделим тези деца. Не мога да ви кажа каква беше първата среща, когато децата се видяха, не се разказва с думи ", прибавя Силвия.

Силната братска любов ги събира още веднъж под крилото на дамата. Като приемна майка на двете деца тя получава близо 900 лв. заплата.

„ Това е непрекъсната грижа. 24 часа сме разполагаем не мога да кажа, че е удовлетворяваща. Трудно е доста, само че гледаме да се оправяме ”, споделя Силвия.

Двете момчета към този момент са дадени за осиновяване. Силвия е безапелационна, че в никакъв случай не би затворила вратите на дома си за тях.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР