Две тенденции са силно залегнали в географската стратификация в последните

...
Две тенденции са силно залегнали в географската стратификация в последните
Коментари Харесай

100 хиляди евро и се сдобивате с място в пловдивския "Бевърли хилс"

Две трендове са мощно залегнали в географската стратификация в последните години - от селото в града, само че и от града в предградието. Преселването на цели родове в огромните урбанизирани зони обезлюди стотици села с България, като сътвори трайна наклонността на обезлюдяване на селските региони, оповестява " Трафик ".

Динамиката на промяна на непрекъснатия адрес от селски към градски е доказана и от данни на на Евростат. Делът на градското население се е нараснал до 75% през 2016 у нас. За съпоставяне - той е бил едвам 20% единствено преди близо 65 години. Това на процедура значи, че селското население у нас е към 1,8 млн., само че част от селата са станали покрайнини към огромните градове.

Предградията от своя страна заживяват прероден живот и от село се трансформират в... кварталите на богатите. Пловдив си има отявлени представители в тази категирия, ситуирани в Родопската яка, а първенецът е пловдивският Бевърли Хилс - Марково.

От на места къщурка, на места черен път - През последните 10 години Марково се трансформира в същинско съвременно покрайнини с покои, кооперации, еднофамилни къщи, само че и голям брой комплекси за взаимно общуване.

Да си купиш апартамент в Марково звучи малко необичайно, поради че селото беше най-вече къщенски устроено, само че в действителност опциите за дом в тази тенденция по никакъв начин не са малко, а цените се доближават до тези в по-крайните квартали на Пловдив.

Редица бизнесмени взеха решение да построят комплекси, а в този момент разпродават жилищата. Средната цена на квадратен метър е към 530 евро или малко над 1000 лв., а цените варират от 60 хиляди евро до 90, съгласно равнището на комплектност на новите градежи, съществуването на покъщнина, разположението и размера.

Въпреки това апартамент на село продължава да е абстракция, която хората не избират, защото живота вън от огромният град се свързва с всички благини на селския обичай - двор с градина, беседка, барбекю на открито; гараж, камина и така нататък

Животът в къща обаче не е изключително на ниска цена, тъй като независимата сграда изисква доста грижи, непрекъснати поправки, изключително в случай че е остаряла, както и напълно независимо отопление. Затова хибридния вид е да си закупите етаж от къща.

Но изненадващо или далновидно - къщи се продават всеобщо и то с представители от всеки тип и вид - остарели, нови, огромни, спретнати. Най-разпространени са по-старите монолитни къщи на 1-2 етажа с разгърната повърхност сред 130 и 200 кв.м., както и двор от към 300-400. Квадратният метър се търгува приблизително сред 400 и 500 евро, само че могат да се срещнат предложения и на доста по-изгодна цена.

Няколко случайно подбрани разгласи демонстрират, че къща на два етажа с РЗП 200 кв.м. може да бъде закупена за 60 хиляди евро. Имотът е в центъра на Марково има двор и гараж от 40 кв. м. В евтиния ценови диапазон квадратът пада даже под 600 лв..

Не по този начин стоят нещата при новото строителство обаче. Инвеститори всеобщо строят дребни ботикови едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи. Размерите им са на един по-голям апартамент - 130-150 кв.м., а цената им е сред 85 и 100 хиляди евро

Най-разпространени са офертите за новоизградени къщи с акт 16 и двор сред 400 и 600 кв. м. Агенциите популяризират парцелите главно през неоспорими прерогативи като чудесна гледка към Пловдив, сантиментална веранда, положително разположение на стаите, но Акт 16 всекидневно свършва с шпакловка и замазка, входна и вътрешни порти, дограма, ел. и зов съоръжения и вероятно озеленяване на външния двор. Една такава инцидентна оферта е за къща от 130 квадрата разгърната повърхност и 600 кв.м. двор за цена от 85 хиляди евро. Необходимите разноски за довършителни действия и покъщнина обаче могат да надвишават още 20 хиляди лв..

Средно към 600 евро/кв.м. вървят сходни парцели в Марково, а предлагането сега е повече от несметно. Над 100 къщи чакат своите нови притежатели.

Ако не робувате на живеенето тъкмо в Марково, сходни села в Родопската яка оферират сходни жилищни парцели на надалеч по-ниски цени. В Белащица сходни на описания парцел вървят на цени към 60 000 евро. Селото също стана привлекателен център и разполага с портфолио и от по-луксозни парцели, които доближават цени от 150 хиляди евро, само че включват басейн, големи жилищни и тревни площи, а постоянно и съвременно съоръжение. В Брестник новите парцели вървят на аналогични цени по-бюджетни разновидности - за към 70 хиляди евро, само че и покои за над 200 хиляди лв..

В Първенец пазарът е доста по-свит, евентуално тъй като селцето има радикално население, което не е склонно да разпродава наследствени парцели, а вложителите към момента не са го възприели като зона за застрояване. Няколко по огромни парцела от 220-300 кв.м. РЗП чакат нови притежатели, само че им желаят и сериозна цифра - над 130 хиляди евро.

Храбрино остава най-евтина дестинация за нов адрес - за по-малко от 100 хиляди лв., можете да си закупите спретната къща в положително положение и капацитет за преустрояване. Предстои да разберем дали наклонността за застрояване ще стигне и по-отдалечените селца в Родопите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР