Две статуи, за които се смята, че датират от 2000

...
Две статуи, за които се смята, че датират от 2000
Коментари Харесай

Откриха статуи на 2000 години в храм на богинята Деметра в Т...

Две скулптури, за които се счита, че датират от 2000 години, бяха открити по време на разкопки в античния римски град Блаундус в Западна Турция.

Блаунд, прочут още като Блаундос, е издигнат за първи път от македонци, пристигнали в Анадола, днешна Турция, след военния поход на Александър Велики. Руините на античния град, ситуиран в днешния квартал Улубей на провинция Ушак, по-късно са окупирани от римляните.

Изкопните работи за откриване на античния град, които започнаха през 2018 година, сега са фокусирани върху региона, където се намира храм, отдаден на гръцката митологична богиня Деметра.


Говорейки пред Анадолската организация (AA), Бирол Джан, учител в Археологическия отдел на Университета Ушак, сподели, че екипът е разкрил две скулптури в двора на храма, ситуиран в центъра на града.

Кан, който управлява разкопките, сподели, че една от откритите скулптури е била висока 185 сантиметра без глава, а на другата липсват главата, дясната ръка и двата крайници.

„ Все още не знаем дали статуите са били в храма или са от уличните паметници “, сподели той, добавяйки, че не престават по-нататъшни изследвания за откритието.

„ И двете находки са мъжки мраморни скулптури. Все още не сме определили кои са те – дали са богове, императори или държавници “, сподели Кан.



Отбелязвайки, че статуите може да са въодушевени и основани в стила от римската ера, той сподели: „ Можем да кажем, че изкуството на скулптурата е в своя връх от втората половина на четвърти век пр.н.е. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР