Две швейцарски издания - Le Matin Dimanche“ и Sonntagszeitung“, съобщават,

...
Две швейцарски издания - Le Matin Dimanche“ и Sonntagszeitung“, съобщават,
Коментари Харесай

Швейцарски медии: Патриарх Кирил е работил за КГБ през 70-те години

Две швейцарски издания - „ Le Matin Dimanche “ и „ Sonntagszeitung “, оповестяват, че съгласно полицейски данни, главата на Руската православна черква, патриарх Кирил, е бил член на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) . Двете медии са съумели да създадат информация в досиетата на швейцарските федерални архиви, оповестява Евронюз.

В началото на 70-те години на предишния век патриархът, който енергично поддържа съветската инвазия в Украйна , е живял в Женева и публично е представлявал Москва в Световния съвет на църквите (ССЦ). Мисията на Кирил е била да въздейства и върху този съвет, който през 70-те и 80-те години е бил инфилтриран от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Целта на Съветския съюз е била да накара женевската институция да осъди
Съединените щати и техните съдружници и да смекчи рецензиите си за неналичието на религиозна независимост в Съюз на съветските социалистически републики, означават вестниците. Подчертава се също, че Руската черква " отхвърля да разяснява шпионската активност на Кирил в Женева ".

От своя страна Световният съвет на църквите съобщи, че не разполага с " никаква информация " по тематиката. „ Le Matin Dimanche “ интервюира племенника на патриарха, Михаил Гундяев, който го наследи като представител на Московската патриаршия в Женева. Той обаче споделя, че чичо му " не е бил сътрудник, въпреки и да е бил обект на " непоколебим надзор " от страна на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). И това не е " повлияло на искреността на неговия ангажимент към икуменическата работа с други църкви ", споделя той пред вестника.

Изданието оповестява също, че патриарх Кирил изключително доста обича Швейцария .

" Той е посещавал Швейцария най-малко 43 пъти ", написа „ Le Matin Dimanche “ и прибавя, че " в допълнение към пристрастеността му към карането на ски - през 2007 година той си чупи крайници на швейцарска писта - религиозната дипломация, шпионажът и финансовите въпроси непрекъснато връщат Кирил в Алпите или на брега на Женевското езеро.

" Изпитвам специфични усеща към вашата страна . От всички страни в света тя е може би тази, която съм посещавал най-често ", изясни патриархът през 2019 година, когато одобри в Москва ръководителя на Държавния съвет на Швейцария Жан-Рене Фурние.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР