Две седмици след раждането на трето дете, кърмата ми внезапно

...
Две седмици след раждането на трето дете, кърмата ми внезапно
Коментари Харесай

Стресът не е причина за секването на кърмата

„ Две седмици след раждането на трето дете, кърмата ми ненадейно секна. Най-вероятно беше резултат на стрес. Бях доста нервна. Мина повече от месец, млякото стартира лека-полека да се връща. Ще мога ли още веднъж да кърмя бебето си? “

Ето отговора и препоръките на педиатър. 

Малко евентуално е в обстановката, която описвате, млякото „ да е изчезнало “. Обикновено стресът предизвика тъкмо противоположното.
Стресът се контролира от хормони – тялото създава кортизол, той покачва пролактина, хормонът, който е виновен за производството на мляко.
Но точно поради кортизола, производството на окситоцин, хормонът, който е виновен за отделянето на мляко от гърдите, понижава. Затова при стрес кърма има, само че майките по-трудно я отделят от гърдите.

Какво може да се направи?
Помогнете на тялото си да създава окситоцин:
1. Вземете парещ душ.

2. Изпийте нещо топличко.

3. По-често слагайте бебето върху гърдите си – контактът кожа до кожа, е мощен тласък.

4. Опитайте да се разсеете от тревожните мисли.

Причините:

1. Заболявания

Кърмата може да не се появи или да изчезне заради заболяване на щитовидната жлеза, интензивно кървене по време на раждане или в ранния следродилен интервал, автоимунни болести.
Също по този начин може да има по-малко мляко заради вродена хипоплазия на млечните жлези и интервенции за понижаване или увеличение на гърдите. По предписание тези фактори се появяват незабавно след раждането - млякото идва със забавяне (обикновено с 3 дни) или идва, само че не е задоволително.

Какво да вършим
За кърмещите майки е значимо да ревизират здравословното си положение след раждането – тъй като е допустимо някои хронични болести да се влошат или да се появят нови, в това число автоимунни.
Ето за какво, след раждането е значимо дамата да посети терапевт и гинеколог. И, в случай че е належащо, той ще предпише проучвания и по-късно и лекуване.

2. Лактационни кизи

Има съмнение, което към момента не е надеждно потвърдено, че бебетата стават по-капризни на избрани шпации. Случва се за няколко дни на всеки 1,5 -2 месеца. Тогава майка по-често поставя бебето на гърдата си и има чувство, че няма задоволително мляко.

Какво да вършим
1. Хранете бебето по-често, предлагайте и двете гърди на всяко хранене.
2. Оставяйте кърмачето по-често върху гърдите си - кожа до кожа. Това ще помогне да се усили производството на пролактин и окситоцин и ще имате задоволително мляко.

3. Неправилен режим на кърмене

Най-често кърмата изчезва  поради неточности и комплициран режим на кърмене. Жените погрешно слагат бебето единствено на едната гърда (ако другата е болзнена), отхвърлят се от нощно хранене, дават на бебето повече вода.
Например при дохранване, се получава подправено засищане. Бебето изсмуква по-малко мляко и надлежно гърдите на майката създават все по-малко.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР