Две седмици след началото на археологическото лято на средновековния град

...
Две седмици след началото на археологическото лято на средновековния град
Коментари Харесай

Ще се направи мащабно проучване в ранновизантийската крепост на Мисионис



Две седмици след началото на археологическото лято на средновековния град Мисионис край Търговище, първите открити артефакти са впечатляващи - скъпа златна апликация, стотици монети, оръдия на труда, предмети от бита.
" През тази година ще бъде направено археологическо изследване каквото не е правено в никакъв случай до момента на Мисионис . То ще продължи 4 месеца. Ще ни разреши да създадем огромно изследване вътре в ранновизантийската цитадела, да бъде довършено едно от огромните открития в предния археологически сезон, когато открихме епископска резиденция във византийската цитадела ", сподели за БНР ръководителят на археологическите разкопки археологът Стефан Иванов.

Той добави, че ще бъде дефинитивно приключено изследването на резиденцията. Открити са късноримски монети, византийски монети от 5-6 век.

" Най-много са тези от Второто българско царство, от порядъка на 12 -14 век - медни, сребърни монети дават доста точна информация за сградите  - по кое време са строени, какъв брой време всяка една от тях е просъщестувала. Влизат в хронологията, която сме определили за живота на това място. Хубавото е, че не престават да излизат стъклени предмети - нашият обект е прочут с многото стъклени предмети, които откриваме . Досега можем да кажем, че имаме остатъци от над 200 стъклени чаши и тази година не престават да излизат сходни предмети, новото е, че имаме още една постройка, която ще бъде голяма - над 100 квадратни метра, която в тези последни два дни засякохме. Тя ще бъде проучена през този сезон ", допълни  Стефан Иванов.

Мисионис е античен български град, посочен три пъти в книгата „ Развлечение на копнеещия да преброди страните “ на Мохамед ал-Идриси. Смята се, че упоменатият Мисионис съответствува със феодален български град, ситуиран на 7 километра от град Търговище, в Преславската планина. Той е част от Стоте национални туристически обекта.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР