Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо

...
Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо
Коментари Харесай

Нови промени застрашават собствениците на агресивни кучета със солени глоби

 Две седмици, откакто пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които желаят към този момент да се глобяват и хората, които оставят без надзор домашните си любимци.

В претекстовете си към измененията в Закона за ветеринарномедицинската активност националните избраници показват, че през последните 10 години акцентът беше подложен върху популацията на бездомните кучета, само че в последно време случаите на нападателни домашни четириноги, които атакуват хора, са се нараснали. Те оферират от 100 лева на 1000 лева да скочи глобата за притежатели на нападателни кучета, които ги извеждат без мотив и намордник, написа Блиц.

С 500 лева да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и тук-там, обозначени от общините със забранителни знаци. 300 лева да е глобата за притежатели на кучета над 5 кг, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, желаят от ГЕРБ. В претекстовете си вносителите означават, че съдбовният случай във Владо Тричков попада точно в тази наредба – липса на надзор, което е довело и до свободно стартиране на кучетата отвън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се дефинира като деяние, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За нападателно държание се счита в това число ръмжене, разкриване на зъбите, означават още депутатите. В измененията в закона, импортирани от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и отвън урбанизираните територии. А също и когато се употребяват за лов, в случай че биват обучавани или вземат участие в надпревари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР