Две причини за връчването на третия мандат на БСП бяха

...
Две причини за връчването на третия мандат на БСП бяха
Коментари Харесай

Защо Радев даде мандата на Нинова? Отмъщение или подарък за ЧРД

Две аргументи за връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия бяха изплуваха по уеб страниците час откакто президентът разгласи, че хвърля на Нинова горещия картоф за съставяне на държавното управление.  Демократична България изгубиха борбата за мандата поради абсурда с Нексо.

Връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия е тежко тестване за соцлидера Корнелия Нинова. Пореден неуспех в опита за сформиране на кабинет ще се употребява от вътрешната съпротива като мотив за нейното събаряне на планувания за 11-12 февруари ексклузивен конгрес на партията, написа в коментар Марица..
-->
„ За госпожа Нинова е доста значимо да влезе в държавно управление. Това е единственото, с което може да се яви на този конгрес. Ако тя е отвън държавно управление, с четири неприятни избора и на всичко от горната страна прогонена от съдружниците си, с какво ще иде на конгреса? “, разяснява неотдавна социологът Андрей Райчев, който е добре осведомен с вътрешните битки в левицата. 

Затова има съмнения, че Нинова ще бави процедурата по опита за осъществяване на третия мандат най-малко до конгреса, с цел да не се яви на него с следващия провален мандат. Тя получи подобен късмет през 2021 и 2022 година, само че не съумя да събере поддръжка за държавно управление. Най-многобройната парламентарна група сега ГЕРБ към този момент даде да се разбере, че няма да поддържа кабинет с мандата на Българска социалистическа партия. Като стопяваща се политическа мощ (която единствена сега има и разколник депутат) социалистите към този момент са на пето място в Народното събрание и са изпреварени даже от новаците в Народното събрание " Възраждане ".

Българска социалистическа партия към този момент заявява, че ще води диалози с всички парламентарни партии, като изключва обаче да търси поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи. С някогашните съдружни сътрудници от " Продължаваме промяната " в последното постоянно държавното управление позициите се раздалечават, като с изключение на фундаменталното разграничение във външната политика във връзка с войната в Украйна се добави и разграничителната линия на гласуването с хартиена бюлетина.

От " Промяната " зачертаха Българска социалистическа партия като вероятен съдружник поради влизането на левицата в така наречен " Хартиена коалиция ". Освен левицата, в нея влизат още ГЕРБ и Движение за права и свободи. На процедура партиите, които изхвърлиха машинния избор от Изборния кодекс, са и единственият вид за реализиране на парламентарно болшинство с третия мандат, тъй като имат общо 127 депутати. Това обаче на процедура е невероятно, тъй като ГЕРБ имат решение на партийния си конгрес да не влизат в коалиция с Българска социалистическа партия. 

Отмъщение на Радев ли е този ход или пък нещо друго? Отмъщение поради офанзивите, с които столетницата го засипваше в последно време, замеси даже щерка му в скандал. Борислав Гуцанов скочи против вицето Илияна Йотова, че с изявленията си за третия мандат отстрани Българска социалистическа партия. И идва ходът на Радев. Ето ви мандата, хайде в този момент да забележим какво ще го вършиме, написа в коментар ПИК.

 https://epicenter.bg/images/news/82021/thumbs/main_1630046099.png

Мандатът може пък да е подарък за рождения ден на Корнелия Нинова. Утре тя навършва 54 година и ще би трябвало да мисли какво да прави, че да не свърши работата 5 за 4. Защото конгрес идва, а следващ неуспех може да й коства лидерския пост.

Третият мандат се трансформира в борба на три фланга. Най-важната е за съставянето на постоянно държавно управление, което да подсигурява спокойствието на България. Другите са частни - за бъдещето на Българска социалистическа партия и за оцеляването на Корнелия Нинова на лидерския пост. 

Интересни времена предстоят. Тепърва ще гледаме от първия ред.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР