Две от тях са излекувани и изписани, а две все

...
Две от тях са излекувани и изписани, а две все
Коментари Харесай

Фрапантни случаи на деца, пили бензин и мастика в болницата в Пазарджик

Две от тях са излекувани и изписани, а две към момента не престават да се лекуват, заяви началникът на отделението доктор Валентин Данчев, съобщи Българска национална телевизия.

Момиченце на 1 година и два месеца от град Бургас, което се е отровило с бензин, е признато в Интензивния бранш на отделението. То е гостувало на своята баба в Пазарджик, която по неточност му дала да пие от шише, в което се е съхранявало горивото. По думите ѝ, детето е отпило 2-3 глътки от бензина. Момиченцето е признато в болничното заведение в повредено положение и интоксикирано.

„ Взехме превантивни ограничения, с цел да не развие детето химична пневмония, която е доста рискова, тъй като бензинът се излъчва през белия дроб “, оповестиха от болничното заведение. Детето към този момент е излекувано и изписано от отделението.

Не по-малко тежък е случая на 11-годишно момиче от с. Семчиново, което се е отровило откакто е консумирало незнайно количество мастика. То е признато с алкохолно отравяне, в тежко положение, само че с помощта на бързите ограничения от страна на лекарите, е избавено и към този момент е изписано крепко.

В момента в отделението се лекуват още две натровени деца.

Момиченце на 2 г и 8 месеца от с. Лесичово, което е оставено без контрол от своята баба, на която е гостувало, е съумяло да погълне 1 таблетка хлофазолин, лекарство за понижаване на кръвното налягане. Детето е признато в незадоволително положение във Второ педиатрично поделение към 2 часа през нощта на 19 юни. То е било със забавена сърдечна активност и хипотония. След започнатото лекуване положението на момиченцето се усъвършенства, само че ще остане на лекуване още няколко дни.

„ Ако не се реагира незабавно, даже 1 таблетка може да е извънредно рискова за малко дете “, предизвести доктор Данчев.

Той е изключително фрапиран и от последния случай на 25-дневно бебе, което е признато на 17 юни. Малкото момченце е било намазано няколко пъти с бебешко олио, в което е била разтворена таблетка с аспирин. Появата на обриви по тялото му става причина да бъде потърсена лекарска помощ. Детето е признато интоксикирано и в незадоволително общо положение. След извършеното лекуване към този момент е доста по-добре и следва да бъде изписано от отделението.

Единственото поделение в региона, където се лекуват отравяния на пациенти до 18 година, е Второ педиатрично поделение на МБАЛ-Пазарджик.

12 са случаите на отравяния на деца, които от началото на годината са лекувани във Второ педиатрично поделение. В множеството случаи става въпрос за медикаментозни и алкохолни интоксикации.

Има и случай на дете, което се е отровило с формалдехид. Благодарение на положените грижи от медиците от Второ педиатрично поделение всички деца са избавени.

Началникът на отделението, доктор Валентин Данчев, моли към родителите да не оставят децата си без контрол, да бъдат доста деликатни и да съхраняват медикаменти и препарати тук-там, които са недостъпни за тях.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР