Две от най-големите неправителствени организации за защита на децата –

...
Две от най-големите неправителствени организации за защита на децата –
Коментари Харесай

Родители протестират срещу бума на хазартни реклами

Две от най-големите неправителствени организации за отбрана на децата – „ Асоциация Родители “ и Национална мрежа за децата, разпространиха общо мнение по отношение на „ невиждания рекламен напън за залагания " по време на Световното състезание по футбол. В него те упорстват за незабавни ограничения за преустановяване на „ порочната процедура, която основава големи опасности за децата и фамилиите им “. Писмото е адресирано до президента Румен Радев, до ръководителя на Народно събрание Вежди Рашидов, до служебния министър председател Гълъб Донев, до служебния министър на спорта Весела Лечева, до шефа на отрасловата комисия за децата в Народно събрание Халил Летифов, до ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова и други

„ Тоталният отвод на институциите да приложат даже минималните ограничаващи ограничения, планувани в Закона за
хазарта, е на път да трансфорат залаганията в същинска зараза измежду подрастващите. Въпреки експлицитната законова възбрана за реклама, огромните и най-известни рекламодатели от хазартния бизнес популяризират своята комерсиална марка в рекламни спотове в малките екрани, радио и интернет в часове, които са изцяло налични за хора под 18 години. Използват се известни лица, които притеглят младата публика и водят младежите към платформите непосредствено към онлайн залаганията, онлайн казина и други хазартни игри. Това се случва в подтекста на непрекъснатата реклама на хазарт и спортни залагания, която води до неуместни обстановки, в които спортуващи деца носят екипи с реклама на платформи за онлайн залози, се споделя в писмото.

От „ Асоциация Родители “ и Национална мрежа за децата напомнят, че масираното наличие на реклами на
хазарт е в изрично нарушаване на Закона за хазарта, който не разрешава  пряката реклама на хазартни игри, в това число рекламата на такива игри, ориентирана към малолетни и малолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни известия на безграничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра. Нарушени са и наредбите на Закона за радиото и малкия екран и профилирания рекламен Кодекс, съгласно който доставчиците на медийни услуги не позволяват представянето на хазартни игри като уместно средство за елементарно придобиване на пари, което може да докара до пристрастяване, и да подведе детската публика.

„ Бихме желали да напомним, че хазартната взаимозависимост е интернационално прието болестно положение, разказано в МКБ-10, а рекламите на
хазарт основават спомагателен риск. Проучвания на организация Галъп демонстрират, че хазарт у нас играят към 3 милиона души, като към 300 хиляди от тях играят постоянно, въпреки че 86% от хората в никакъв случай не са печелили нещо.Разходите за хазарт варират сред 15 и 43 лв. на човек на месец, като общите разноски за игри на шанса са близо половин милиард лв. годишно “, се споделя още в писмото. 

Организации членове на Национална мрежа за децата споделят, че в учебните заведения, в които работят, все по-често следят деца и фамилии, които страдат от
хазартна взаимозависимост. Кризисните центрове, както и обществените услуги за деца и фамилии в страната работят по доста случаи, в които цели фамилии губят своите домове в резултат на хазарта и от това рецесиите в фамилията стават все по-големи и по-трудни, а децата са тези, които са най-потърпевши.

 „ Уважаеми госпожи и господа, Вие олицетворявата цялата власт и мощ на страната да отбрани жителите си. Призоваваме ви за незабавни координирани ограничения сред всички институции, които се грижат за правата на децата и младежите и ги пазят от подвеждането им по рисковия път на зависимостта. Ние сме подготвени да дадем своите рекомендации на обща среща с вас “, приключват апела си неправителствените организации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР