Две от най-големите испански банки са готови да се слеят

...
Две от най-големите испански банки са готови да се слеят
Коментари Харесай

Две от най-големите испански банки са готови да се слеят

Две от най-големите испански банки са подготвени да се слеят и да основат общи активи от над 600 милиарда евро , което ще докара до повече загуби на работни места измежду сложни моменти за финансовия бранш, оповестява АП.

Бордовете на CaixaBank и Bankia би трябвало да се срещнат в четвъртък, за да изгладят окончателните детайлности за договорката , разяснява чиновник в CaixaBank при изискване за анонимност, защото договарянията са поверителни.

Съобщението за съглашение , по което се работи от седмици, може да бъде направено през идващите дни на Мадридската фондова борса , добавя лицето.

Връзката сред CaixaBank, най-голямата банка на вътрешния пазар, и Bankia, най-големият ипотечен заемодател в Испания, може да възвести други ходове към консолидация във финансовия бранш .

Банките в Европа изпитват компликации на фона на ниски лихвени проценти , които изтласкват облагите си от заеми, стръмен стопански спад и неустановеност по отношение на бъдещето заради пандемията, и напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Испанското държавно управление приветства вероятното обединение , като съобщи, че секторът би трябвало да се консолидира, макар че се чака да докара до загуба на работни места измежду общия личен състав от над 50 000. И двете банки подчертават върху развиването на онлайн банкирането, намалявайки потребността от банкови клонове .

CaixaBank S.A. е една от огромните три банки в Испания, дружно със Santander и BBVA и има повече от 35 700 чиновници и съвсем 4600 офиса.

С към 15,6 милиона клиенти Caixabank има над 44% от бизнес пазара , включващ компании с до 100 милиона евро годишно. Миналата година тя регистрира облага от 1,7 милиарда евро.

Bankia S.A. е основана през 2010 година посредством сливането на седем районни испански спестовни банк и като метод за оцеляване в тогавашната финансова рецесия . Това е четвъртата по величина банка в Испания по активи.

След избавителен проект на държавното управление през 2012 година 61,8% от акциите на Bankia се държат от страната , а останалите се търгуват на фондовия пазар. Банката има към 15 600 чиновници и предходната година е отчела облага от 541 милиона евро.

Santander и BBVA са с по-големи интернационалните интервенции от CaixaBank.
 Банките от еврозоната получават 73 милиарда евро облекчение от ЕЦБ
Банките от еврозоната получават 73 милиарда евро облекчение от ЕЦБ

Мерките са с цел да устоят на пандемия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР