Две оригинални писма на Васил Левски и негова снимка са

...
Две оригинални писма на Васил Левски и негова снимка са
Коментари Харесай

Оригинални писма на Левски и негова снимка са изложени в плевенската Панорама

Две истински писма на Васил Левски и негова фотография са изложени от през днешния ден в Панорама " Плевенска епопея 1877 година ". Това заяви Богомил Стоев, завеждащ отдел " Връзки с обществеността, просветителни стратегии, музеен маркетинг и реклама " в Регионален военноисторически музей (РВИМ) в Плевен, представен от Българска телеграфна агенция.

Културните полезности са съхранявани във фонда на музея. 

" Едното писмо е изпратено от Левски до Христо Иванов – Големия на 4 август 1872 година То е адресирано до Дели Христемага в Едрине (Одрин) и е с автограф Ас. Дер. Кърджяля – един от псевдонимите на Васил Левски. Дели Христемага е псевдоним на Христо Иванов – Книговезеца (Големия), който е участник в двете български легии, член на революционния комитет в Търново и съмишленик на Васил Левски ", изясни Стоев. Писмото съдържа инструкции за активността на Вътрешната революционна организация и строгото съблюдаване на конспирацията. Споменава се за активността на Марин Станчов от Лясковец, убийството на дякон Паисий и задържането на един от виновниците. 

Другото писмо на Васил Левски е до революционните комитети в Българско, 15 юли 1872 година Разкрива непосредствените ограничения за подготовката на идното въстание през лятото на 1872 година Съдържа инструкции какво е належащо, с цел да се набират средства за националната каса и по какъв начин да става отчитането им. И това писмо е подписано с псевонима на Левски Аслан Дервишоглу Кърджяля.

" Няма съответни сведения по кое време и по какъв начин тези писма са постъпили във фонда на Военноисторически музеи – Плевен. Предполага се, че са предадени от Васил Берон на Стоян Заимов за уреждането на проектирания Музей на Българското възобновление в София ", добави Стоев. 

" Представената фотография на Апостола на свободата е репродукция от османските архиви. Това е последната и най-популярна снимка на Левски. Именно този фотопортрет от 1872 година попада в ръцете на турската полиция. Апостолът е изобразен в градски облекла – риза, нагръдник, бяла колосана яка, черна вратовръзка и черно сако ", сподели още Богомил Стоев. 

Писмата и фотографията ще бъдат експонирани до 19 февруари, неделя, във фоайето на Панорама " Плевенска епопея 1877 година ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР