Две опозиционни коалиции изненадващо спечелиха мнозинство в парламента, стана ясно

...
Две опозиционни коалиции изненадващо спечелиха мнозинство в парламента, стана ясно
Коментари Харесай

Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия

Две опозиционни обединения изненадващо завоюваха болшинство в Народното събрание, стана ясно след преброяването на съвсем 99% от гласовете на парламентарните избори в Чехия, съобщи ДПА.

Коалицията " Заедно " и съюзът на Партията на пиратите и на партията " Кметове и самостоятелни " печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

По последни данни " Заедно " печели 27.6% от гласовете на гласоподавателите, а съюзът на Партията на пиратите и на " Кметове и самостоятелни " - 15.5%. Партията на премиера Андрей Бабиш АНО печели 27.3%.

" Промяната е тук, ние сме смяната ", съобщи Петер Фиала от " Заедно ".

Изборните резултати на двете опозиционни обединявания им дават опция да образуват държавно управление и да смъкват от власт Бабиш и неговите съдружници, отбелязва Ройтерс.

По време на предизборната акция министър председателят Бабиш бе засипан с рецензии по отношение на метода на ръководство на коронавирусната рецесия в Чехия и с изказванията, че се е възползвал от премиерската си служба, с цел да обслужва личните си бизнес ползи, отбелязва Ройтерс. Бабиш отхвърля всички обвинявания против себе си.

" Демократичната съпротива ще има болшинство и това значи завършек на превъзходството на Андрей Бабиш ", съобщи Иван Бартош, водачът на Партията на пиратите. " Тази вечер ще... евентуално ще стартираме договаряния с другата коалиция по отношение на опцията да образуваме ново държавно управление ", посочи Бартош.

Опозиционните обединения изключват концепцията да си сътрудничат с Бабиш, защото съгласно тях той е бил в недопустим спор на ползи, до момента в който е бил министър председател. Опозицията даде обещание да понижи бюджетния недостиг и да ръководи по транспарантен метод.

Самият Бабиш обаче съобщи, че е подготвен да води договаряния за сформирането на ново държавно управление, в случай че президентът Милош Земан му разпореди тази задача. Той поздрави опозиционното обединяване " Заедно " за успеха му на изборите.

Чешката комунистическа партия, която през последните четири години поддържаше държавното управление на малцинството на Бабиш, получи слаб резултат и не съумя да влезе в Народното събрание за първи път от Втората международна война насам.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР