Две нови огнища на африканска чума при диви свине са

...
Две нови огнища на африканска чума при диви свине са
Коментари Харесай

Нови огнища на африканска чума в Шуменско

Две нови огнища на африканска чума при диви прасета са регистрирани в област Шумен, стана ясно на извършеното съвещание на Областната епизоотична комисия в Шумен, съобщи Радио „ Фокус “ - Шумен.

„ Със заповед от 2 декември на изпълнителния шеф на БАБХ са оповестени първично зародили огнища за заболяването в землището на село Долина, община Каолиново и в землището на село Драгоево, община Велики Преслав “, заяви доктор Наташа Баева от ОДБХ - Шумен. Установени са при проби от отстреляни диви прасета при постоянен отстрел за 2019 година. Тя напомни, че на 22 ноември също има записано огнище на АЧС в региона на село Сушина, община Върбица.

От началото на годината досега на територията на област Шумен са оповестени общо 6 огнища на АЧС при диви прасета. 4 са огнищата в стада от породата източнобалканска свиня.

Продължава вземането на проби - за месец има естествен отпад от 383 умрели свине от промишлени свинеферми. Взети са проби от към 50% от умрелите животни, няма получени позитивни резултати за болестта. Д-р Баева сподели още, че здравите животни се движат безпроблемно към кланици и местата за доотглеждане. Проверени са и по-голямата част от задните дворове които са 917 в региона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР