Две момичета от Димитровград, с идея за преобразяването на покривно

...
Две момичета от Димитровград, с идея за преобразяването на покривно
Коментари Харесай

Покрив за пример, система за предупреждение за полени и енергия от пазарни колички са победителите в първия конкурс "Градолюбители"

Две девойки от Димитровград, с концепция за преобразяването на покривно пространство, с което да се борят с повишението на температурите в града и с което да вдъхновят други да следват образеца им, станаха първите спечелили в състезанието " Градолюбители ", проведен от " Капитал " и посолство на Англия.

" Покрив за образец " е дело на Силвия Савова и Йорданка Иванова, които съумяха да убедят журито освен в изгодата от концепцията си, само че и в постигнатото дотук като подготовка и бързият резултат от плана. Двете към този момент са минали пътя по сливане на притежателите на постройката в центъра на Димитровград и с финансовата помощ от тях, както и с парите от премията, ще съумеят до следващата година да завършат плана. С това те се надяват да показват няколко неща: по какъв начин покривите могат да бъдат употребявани в оправянето с все по-високите температури през лятото в градове като Димитровград, и в това време да се трансфорат в приятни градски пространства с опция за генериране на сила през слънчеви панели. Плюс в оценяването им беше фактът, че концепцията може елементарно и бързо да бъде копирана в други градове.

На второ място остана Pollen net, концепция на агрономите Роман Рачков и Валентин Митков и програмиста Върбан Методиев, от Асоциацията за биологична растителна отбрана. Идеята в същината си е система за ранно известяван и прогноза по отношение на съществуването на поленови алергени във въздуха на територията на град Велико

Търново и покрайнината. Тримата обаче са създали мини метеостанция, която също по този начин мери температура на почвата и въздуха и в комбиниране с модела им за сума на ефикасните температури за ранно прогнозиране на появяването на полени дава обещание да се трансформира в постоянна карта за " прогнози " къде и по кое време ще се разсънва алегрията ви.
Реклама
На трето място пък остана изненадата в състезанието - осмокласничките от Бургас Антония Митева и Румяна Иванова, дружно с тяхната ръководителка Грета Стоянова. В плана им Shopping energy те независимо са съумели да стигнат до работещ първообраз на пазарска количка, генерираща ток при придвижването си. Енергията може да бъде употребена за зареждане на устройство, до момента в който пазарувате, или пък - надяват се те - да се съхранява в по-големи акумулатори в самия магазин, когато количките я трансферират.

Поради огромния брой забавни оферти в състезанието, комисията беше затруднена в избора си, по тази причина в последна сметка, паричните награди, които бяха 10 хиляди лева за първо място и 5 хиляди лева за второ, бяха разпределени по друг метод. " Покрив за образец " получи 7 хил, Pollen net - 5 хил, а Shopping energy 3 хиляди Бургаските девойки получават и консултация от Фонда на фондовете, откъдето към този момент съумяха да ги свържат с евентуален бизнес-партньор за концепцията им.

" Щастлив съм че имаше огромен брой участници с новаторски хрумвания от цяла България. Радвам се, че има толкоз дейни хора тук, които желаят по-зелена градска среда ", разгласи посланикът на Англия Роб Диксън, който връчи премиите.

Това беше единствено първото издание на " Градолюбители ", като следващата година състезанието ще продължи.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР