Две млади жени бяха арестувани в Иран след публикуването на

...
Две млади жени бяха арестувани в Иран след публикуването на
Коментари Харесай

Заради видеоклип с танци : Иран арестува две млади жени

Две млади дами бяха задържани в Иран след публикуването на видеоклип, в който те танцуват, с цел да отпразнуват настъпването на персийската Нова година, заяви през днешния ден локална медия, представена от Франс прес.

През последните дни видеоклипът, в който двете млади дами танцуват покрай площад " Таджриш " - известно място в северната част на Техеран, стана известен в обществените мрежи.

" Прокурорът на Техеран е разпоредил ареста на две дами, които са нарушили обществените правила, танцувайки на площад " Таджриш ", заяви осведомителна организация Tасним.

Двете млади дами са били маскирани като Хаджи Фируз - фолклорен персонаж, облечен в алено, чиито танци и песни възвестяват настъпването на Норуз - иранската Нова година, която тази година стартира на 20 март.

Ислямският закон в Иран не разрешава танците на мъже с дами или танците единствено на дами на публични места, показва Агенция Франс Прес.

През последните месеци в Иран се разпространиха голям брой видеоклипове на дами, танцуващи на публични места, изключително в метрото, след протестното придвижване, което раздруса Иран в края на 2022 година след гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, задържана от нравствената полиция за неспазване на строгите правила за облеклото на дамите в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР