Две корони, два скиптъра, два кралски пръстена - това са

...
Две корони, два скиптъра, два кралски пръстена - това са
Коментари Харесай

Символите на монархията: Ценните предмети от церемонията по короноването на Чарлз III

Две корони, два скиптъра, два кралски пръстена - това са единствено част от знаците на кралската власт и отговорност към народа. Думата „ коронация ” произлиза от латинската дума „ корона ” - признакът на обединените монархия, черква и страна. Короната е и кулминационната точка на цялата гала по формалното прокламиране на Чарлз III за крал, за която Англия се приготвяше с месеци.

По време на церемонията видяхме кралската регалия и същия престол, на който са сядали монарсите от 14 век до момента. Камъкът на ориста, считан за заветен исторически знак на Шотландия, дойде в Лондон. Той беше подложен тъкмо пред Кралския стол. Макар и не по този начин лъскави, както публиката може би чака, тези два основни за церемонията детайла не са инкрустирани с красиви диаманти. Даже в противен случай – 700-годишният дъбов престол през днешния ден има десетки надписи и графити от горната страна.

Като знак на религиозната му отговорност към Англиканската черква и трона Чарлз получи Коронационния пръстен, прочут още като брачната халка на Англия. Това е същият предмет, който е бил употребен в продължение на съвсем два века. Кралят носи и своя по този начин прочут за феновете на кралското семейство пръстен на лявото си кутре - знак на неговата мощност.

„ Церемонията по помазването е доста сходна на тази при короноването на Елизабет II. Свещеното масло - осветеното авансово миро, се излива в лъжица, доста остарял детайл от регалиите, с който архиепископът на Кентърбъри помазва монарха на три разнообразни места ”, споделя доктор Алис Хънт.

Този миг се счита за най-свещената част от службата и през 1953 година не е предаван по малкия екран. В навечерието на коронацията на Чарлз III архиепископ Уелби изясни за какво и тази година в кулминационния миг кралят беше прикрит зад заслон. По думите му моментът е знак на Божията помощ, нужна на новия монарх в изпълняването на службата към народа.

На Чарлз бяха връчени Сферата на суверена, жезъл с кръст, декориран с голям елмаз и Суверенният жезъл с гълъб. Това ставаше на стадии, в основни моменти от церемонията. Короната, кълбото и скиптърът са същите, които бяха сложени върху ковчега на починалата Елизабет II.

На Камила пък ще бъдат връчени жезълът на кралицата консорт с гълъб и скиптърът на кралицата консорт с кръст - огледално копие на скиптрите на краля.

Камила стана и първата брачна половинка от близо два века насам, която ще употребява наново корона, вместо да поръча нова. Тя обаче е упорствала короната на кралица Мери да бъде модифицирана, тъй че по-добре да дава отговор на стила ѝ. Сред подобренията е и прибавянето на три диаманта.

Короната, която бе сложена на главата на Чарлз II, пък е на Свети Едуард. С нея са короновани шестима монарси. Тя е направена по сходство на оригинала, употребен още през 13 век, само че съгласно източници на кралското семейство историята я познава от още по-рано. Създадена е единствено година след края на Английската република. През 1660-а идва по този начин наречената реституция в английската история, когато монархията е възобновена – миг, който историци разказват като връщане на божествения ред в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР