Две коренно различни предложения за бъдещето на старозагорския парк Бедечка

...
Две коренно различни предложения за бъдещето на старозагорския парк Бедечка
Коментари Харесай

Парк Бедечка с и без сгради обсъждат общинарите в Стара Загора

Две радикално разнообразни оферти за бъдещето на старозагорския парк " Бедечка " ще прегледат на съвещанието на Общинския съвет на 28-ми септември, оповестиха от " Запазете Бедечка ".

Общинският консултант Недялко Ангелов желае в парка да им 8 спомагателни имота за застрояване. Кметът Живко Тодоров е внесъл предложение без 8-те здания .

 С 24-часова подписка до Арменския поп целят запазването на
С 24-часова подписка до Арменския поп целят запазването на " Бедечка "

Денонощен кротичък митинг за цялостно опазване на парка

Претекстът е за осемте спомагателни здания е, че имали позволения за градеж в заварено състояние, преди влизането на възбраната за строителство в парка. Според екозащитниците, това не дава отговор на истината. Разрешения за градеж имат единствено няколко към този момент издигнати здания. Сградите са в комплекса, поради който бе заменен предходният основен проектант на града . Неговата оставка бе поискана, откакто се разбра, че архитект в комплекса е брачната половинка му.

 За отводи да се строи в
За отводи да се строи в " Бедечка " упорстват жители

Гражданското съдружие търси мнението на водещи адвокати

Кметът Тодоров неотдавна назова единствено две здания, които са с придвижена документи, само че о даже и те нямат позволение за градеж. Нещо повече, Върховният административен съд анулира решението на Административния съд в Стара Загора, че Общината би трябвало да се произнесе за 2 нови разрешителни.

Малко по-късно влиятелен правист изпрати мнение до Общината да излезе с стимулиран отвод. Общината съмнително мълчи по мнението на юриста и продължава да не издава отводи, което навежда на мисълта, че се търсят разновидности по какъв начин да се позволен още здания.

 Собственици заплашват природозащитници в
Собственици заплашват природозащитници в " Бедечка "

Хора, представящи се за притежатели на имоти се възпротивили на разчистване и боядисмява

Скандалното е, че въпросните 8 здания засягат терени, чиято растителност беше съзнателно умъртвена . Предвидена е и улица сред терените.

Приложение 2 демонстрира растителността, която е унищожена от към този момент издигнати здания и тази, която е застрашена. Вижда се, че част от растителността очевидно даже не е била отразена в паспортизацията, направена от общината .

 Общинари в Стара Загора още веднъж се пробват да застроят
Общинари в Стара Загора още веднъж се пробват да застроят " Бедечка "

Експертен съвет: " Стройте там, където няма дървета "

Следващите приложения ясно демонстрират умъртвените и към този момент нарязани дървета в някои от въпросните терени. Дори и изсъхнали, дърветата не могат да се режат без позволение от Общината . Зад оградите към този момент не може да се управлява унищожаването на дървета, само че към този момент се виждат изсъхнали.

Защитниците на парка допускат, че в случай че бъде подкрепено желанието за осем здания, от " Запазете Бедечка " ще пожат всички общински съветници, които гласоподават това . Питането сега е дали става дума за действителен опит на общински съветници, или това е игра на администрацията, в която 8-те здания въпреки всичко да минат, само че без осезаема вреда по имиджа на кмета, да вземем за пример, допускат еколозите.

 85% от гласувалите на референдума в Стара Загора желаят запазването на
85% от гласувалите на референдума в Стара Загора желаят запазването на " Бедечка "

Кметът щял да се съобрази с волята им макар слабата интензивност

Това са претекстовете от " Запазете Бедечка " да провеждат митинги. Целта е бързо и заслужено решение, след безапелационния референдум в интерес на парка преди три месеца . Гражданската група упорства импортираните за сесията на 28-и септември проекти да бъдат оповестени на страницата на Общината - с цел да се види ясно какво се предлага.

Междувременно, огромна верига хипермаркети към този момент премисли планове да строи в парка, а кметът съобщи, че не стои заплахата от пробутване на нов бул. в зелената повърхност . Процедурата за подмяна на терени в парка с военни парцели също върви безпрепятствено, осведомят бранителите на парка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР