Две комисии в Европейския парламент избраха румънката Лаура Кьовеши за

...
Две комисии в Европейския парламент избраха румънката Лаура Кьовеши за
Коментари Харесай

Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор

Две комисии в Европейския парламент избраха румънката Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор. Кьовеши и другите двама претенденти - французинът Жан Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер бяха изслушани нощес на взаимно съвещание на Комисиите по цивилен права и по бюджетен надзор в Екологичен потенциал. И в двете комисии Кьовеши събра най-вече гласове. В гласуването през днешния ден не участваха български евродепутати.

Лаура Кьовеши към този момент беше подкрепена и от експертна комисия, основана, с цел да оцени претендентите за европейски прокурор. Миналата седмица непрекъснатите представители на страните членки в Европейски Съюз избраха французина Жан Франсоа Бонер, а румънката остана втора. Гласуването на двете парламентарни комисии удостовери избора на специалистите и приближава Кьовеши до поста основен европейски прокурор.

Лаура Кьовеши работи повече от 20 години като прокурор, била пет години отпред на Националната дирекция за битка с корупцията в Румъния. Миналата година тя беше отстранена от поста персонално по заповед на правосъдния министър на страна, който съобщи, че ще направи всичко допустимо да блокира избирането ѝ за високата европейска позиция. По време на чуването в Европарламента Кьовеши сподели пред евродепутатите, че знае за отрицателната акция, която се води против нея, само че няма какво да крие.
Лаура Кьовеши - претендент за европейски прокурор от Румъния: " Заедно с моя екип аз покачих успеваемостта на следствието с измами с европейски средства, изземането на имущество беше главен мой приоритет.Ставаше дума за 2 милиарда евро средства, сумата на възобновените средства под мое управление се усили на над три милиарда евро, 10 пъти по-висока сума от предходни интервали ".
Кьовеши разяснява, че по време на работата си като прокурор е разследвала представители на всички политически партии в Румъния. Ако бъде определена за европейски основен прокурор, Кьовеши ще има мандат от 7 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР