Две интересни и редки астрономически събития ще се случат тази

...
Две интересни и редки астрономически събития ще се случат тази
Коментари Харесай

Тази нощ ставаме свидетели на две интересни астрономически явления

Две забавни и редки астрономически събития ще се случат тази нощ. Това са цялостно лунно затъмнение и Велико противостояне на Марс.

Най-често забавните феномени подхождат на нареждане на тези три тела съвсем на една права, отбелязва проф. Диана Кюркчиева, шеф на Астрономическата обсерватория в Шумен.

При лунно затъмнение телата са подредени в поредност Слънце - Земя - Луна.

Явлението на 27 юли ще бъде впечатляващо освен с това, че ще се следи поредно целият набор от лунни затъмнения, само че и с това, че продължителността на затъмнението е една от допустимо най-големите - общо над 6 часа.

Полусенчестото затъмнение ще стартира в 20.15 ч. и ще премине в отчасти в 21.24 ч. Пълното затъмнение ще бъде в интервала от 22.30 до 0.15 ч. Цялото събитие ще приключи в 2.30 ч. след среднощ с края на полусенчесто затъмнение.

Наблюдението на Марс ще е допустимо едвам след 23.00 ч.

По време на противостояне Марс се вижда цяла нощ и има максимален искра заради близостта. Поради елиптичността на орбитата на Марс дистанцията на планетата до Земята по време на съпротива може да бъде друго. Когато това разстояние е под 0,4 астрономически единици, се назовава Велико противостояне. Такива събития за Марс се случват през 15 или 17 години.

Всеки искащ да види цялостното лунно затъмнение и Велико противостояне на Марс може да го направи в Астрономическата обсерватория на Шуменското плато.

Наблюдението на космоса от ще стартира в 20.00 ч. и ще продължи до 1.00 ч. след среднощ. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР