Две години след пълномащабното руско нахлуване в Украйна краят на

...
Две години след пълномащабното руско нахлуване в Украйна краят на
Коментари Харесай

Рани от войната: Не сме в състояние да правим планове

Две години след пълномащабното съветско навлизане в Украйна краят на войната не се вижда. Всеки от украинските бежанци във Франция се приспособява по собствен личен метод, като доста от тях се готвят да останат за дълго.

Това показва Агенция Франс Прес.

По данни на Организация на обединените нации две години война на Русия в Украйна са принудили над 14 милиона души - близо една трета от популацията на Украйна - да изоставен домовете си.

Около 69 000 от тези хора са намерили леговище във Франция към януари 2024 година

Тази цифра е скромна спрямо европейски страни като Полша и Германия, които са приели пет до 10 пъти повече хора , само че тя отразява не толкоз неналичието на благотворителност от страна на французите, колкото желанието на украинските бежанци да потърсят заслон там, където към този момент има огромна украинска диаспора. Положението на украинските бежанци във Франция е " нестабилно " и " изменящо се " съгласно доста от самите изгнаници.

" Моето състояние и това на другите [украински] музиканти е доста неповторимо, тъй като сме във Франция по работа и в никакъв случай не ни се е налагало да живеем от дотации ", споделя Анна Ставиченко, началник на специфична задача на Парижката филхармония, която координира краткотрайните контракти с френски оркестри за украински музиканти, разселени от войната.

" Въпреки това обстановката е нестабилна: не знаем докога ще имаме работа и не сме в положение да вършим други проекти с изключение на ежедневните действия. "

Марина Кумеда, създател на " Journal d`une Ukrainienne " ( " Дневник на една украинка " ) и член на украинската правозащитна организация " Право на отбрана ", съобщи, че продължаващата война раздира фамилиите. " Хората, които идват във Франция с децата си , нормално по-трудно се връщат в Украйна, тъй като това значи да изложат детето на рисковете от войната ", уточни Марина Кумеда.

Жените в заточение остават разграничени с месеци или години от своите съпрузи и сътрудници , защото на мъжете на възраст сред 18 и 60 години е неразрешено да напущат Украйна след оповестяването на военно състояние след нахлуването на Русия.
 Англия удостовери, че продължава поддръжката за Украйна
Англия удостовери, че продължава поддръжката за Украйна

Украйна достави партида противотанкови ракети на Киев

Разстоянието може да способства за това, което някои украински експерти по психологично здраве назовават " зараза от разводи " , като броят на украинските бракове, завършили предходната година, е два или даже три пъти по-голям от този преди войната.

" Хората желаят да се върнат вкъщи, само че се питат - има ли работа, безвредно ли е? ", споделя Кумеда. Някои от тях вършат крачка напред и се връщат, макар цялата неустановеност. Фризьорка от Буча, която е в заточение във Франция, неотдавна се връща с рейс в Киев, макар че я чакат по-ниска заплата и по-малко клиенти.

В различен случай жена краткотрайно оставя детето си на грижите на баба му и дядо му във Франция и се връща в Украйна. " Липсваше ѝ брачният партньор ѝ, а тя не се беше прибирала вкъщи от две години ", споделя Кумеда.
 Нидерландия готви 10-годишен пакт за сигурност с Украйна
Нидерландия готви 10-годишен пакт за сигурност с Украйна

Това заяви външният министър Ханке Бруинс Слот

Други провокации, упоменати от украинските бежанци, включват проучването на френски език. Повечето украинци не приказват френски , само че доста градове във Франция разрешават на украинските бежанци със статут на " краткотрайна протекция " да се възползват от курсове по френски език. Когато се сблъскват с административни компликации, някои бежанци споделят, че разчитат на поддръжката на локалните общности за разрешаването им.

Много бежанци споделят, че се усещат " хванати сред две страни ". Те са признателни за убежището, което са намерили във Франция, само че не могат да се откъснат от предходния си живот в Украйна.
 Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна
Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Властите в Киев са изправени пред сложен проблем от материално, психическо и кадрово изражение

" Това беше сложен и мъчителен интервал за украинците ", споделя Микита Зигура, украински художник и емигрант, който понастоящем живее в Ница. " Подкрепяме Украйна с всички сили, като даваме дарения и организираме действия, до момента в който се опитваме да се приспособяваме към живота във Франция - поради бъдещето на децата ни и поради привилегията да изпитаме живота в една високоразвита страна като Франция ", сподели той.

Братът на Микита, Егор Зигура, съобщи, че е признателен за достъпа до същите услуги и права като френските жители, като да вземем за пример застраховка, предоставени посредством статута на краткотрайна протекция, възложен на украинците от началото на войната.
 Украйна и Дания подписаха съглашение за сигурност
Украйна и Дания подписаха съглашение за сигурност

Киев подписа сходни съглашения с други страни от НАТО

" Благодарение на поддръжката на френското общество доста от нас започнаха да се приспособяват и имаме опция да се развиваме, да работим и да живеем пълноценно макар войната и като продължаваме да поддържаме Украйна . " Той добави, че украинските асоциации във Франция, като AFUCA в Ница, оказват помощ за интеграцията.

Много украински бежанци настояват, че са уверени, че поддръжката за тяхната идея не е намаляла с течение на времето. За Егор всички би трябвало да се опълчват на съветската експанзия, тъй като " бойците в Украйна освен пазят границите на нашата страна, само че и стопират вражеските сили да напредват в цяла Европа. По-важно от всеки път е да се обединим и да спрем врага ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР