Две години след началото на руската инвазия в Украйна няма

...
Две години след началото на руската инвазия в Украйна няма
Коментари Харесай

ДВЕ ГОДИНИ ВОЙНА: Русия окупира 18% от територията на Украйна и обяви 4 области за свои

Две години след началото на съветската инвазия в Украйна няма изгледи войната да свърши скоро. Дългата 1000 километра фронтова линия не е променяна от месеци.

 

Русия окупира 18% от територията на Украйна и разгласи 4 области за свои.

 

Продължава ежедневният съветски обстрел на градовете и инфраструктурата в страната. Повече от 500 000 души са убити и ранени от двете страни. Реална оценка за броя на цивилните жертви е невъзможна.

 

Над 6 милиона украинци избягаха зад граница, а бъдещото възобновяване на страната към днешна дата се пресмята на 486 милиарда $. Войната докара до инфлация и стопански проблеми в Европа.

 

След три десетилетия демилитаризация, експанзията на Русия накара европейските страни да обмислят огромно превъоръжаване.

 

За дребната Ангелина татко ѝ към този момент е единствено фотография и спомен. Той е един от десетките хиляди украинци, убити на фронта. „ От кметството ми споделиха - не знаехме, че гробовете ще са толкоз доста. Щяхме да създадем алея на героите ”, споделя Альона Онишчук, брачната половинка на починалия боец.

 

Само в нейния град има десетки почернени фамилии. Гробището непрестанно се уголемява и множеството поданици към този момент са възрастни хора и дами. Те също не се занимават с предходната си работа.

„ Преди войната водех деен живот. Имах занимания и другари. Много от тях към този момент не са ми другари. Войната разкри кой какъв е. Сега безусловно непознати хора са ми като родственици ”, споделя Юлия Самотуха, учителка и доброволец.

Заедно с още една учителка - Светлана, Юлия прави свещи за бойците в окопите. Украинската войска разчита на напъните и помощта на хиляди сходни доброволци.

 

„ Понякога се изтощавам в действителност доста. Постоянният стрес и бодърствуване ми се отразяват зле. Но след това извозвам един ден в леглото, взимам медикаментите и стартирам отново с възобновена сила. Какво друго ми остава?! ”, обяснява Светлана Вербицка, учителка и доброволец.

В Кривой рог се проведе малко шествие. Роднини и близки на бойци в плен носят техни фотоси и желаят освобождението им. Русия взе хиляди пленници в Мариупол. Много от тях не престават да са в неопределеност близо две години по-късно.

 

„ С всичката мощ, която имаме, желаеме да им покажем, че ги поддържаме. Никой не ги е не запомнил ”, споделя Татяна Терлецка, майка на липсващ боец.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР