Две години след като се договориха за саморегулиращ практически кодекс

...
Две години след като се договориха за саморегулиращ практически кодекс
Коментари Харесай

ЕС настоява Facebook, Google, Twitter да направят повече срещу фалшивите новини

Две години откакто се договориха за саморегулиращ на практика кодекс за справяне с дезинформацията, Фейсбук, Гугъл, Twitter и други софтуерни съперници би трябвало да се постараят повече, с цел да бъдат по-ефективни. Това оповестиха от Европейската комисия, представени от " Ройтерс.

Фалшивите вести, свързани с COVID-19, форсираха апелите към обществените мрежи да бъдат по-активни в битката с казуса.

Компаниите, в това число Mozilla и търговски органи на рекламната промишленост, се причислиха към кодекса през 2018 година в опит да избегнат по-строги регулации. Впоследствие към групата се причислиха Microsoft и TikTok.

Има обаче няколко минуса в кодекса след оценка на първата му година в деяние, акцентират от комисията, съгласно отчет, забелязан от " Ройтерс ".

" Те могат да бъдат групирани в четири необятни категории: непоследователно и ненапълно приложение на кода в платформи и държави-членки, липса на единни дефиниции, съществуване на няколко пропуски в обсега на уговорките за кода и ограничавания, присъщи на саморегулиращия темперамент на кода ", се споделя в отчета.

Вицепрезидентът на комисията по полезности и бистрота Вера Йоурова прикани за повече дейности за противопоставяне на новите опасности.

" Тъй като ние също сме очевидци на нови закани и участници, настъпи моментът да отидем по-нататък и да предложим нови ограничения. Платформите би трябвало да станат по-отчетни и транспарантни. Те би трябвало да се отворят и да обезпечат по-добър достъп до данни, наред с други ", сподели Йоурова.

В момента Юрова работи по проект за деяние за европейска народна власт, с цел да направи демокрацията по-устойчива на цифрови закани.

Комисията също е настроена да предложи нови правила, наречени Закон за цифровите услуги до края на годината, които ще усилят отговорностите на обществените медии и отговорността за наличие на техните платформи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР