Две години преди летните олимпийски игри през 2008 г. в

...
Две години преди летните олимпийски игри през 2008 г. в
Коментари Харесай

Китай планира да разшири програмата си за контрол на времето

Две години преди летните олимпийски игри през 2008 година в Пекин китайските управляващи оповестиха проектите си да употребяват технология за засяване на облаци за надзор на времето, написа South China Morning Post. Преди церемонията по откриването на игрите на 8 август 2008 година в небето бяха изстреляни 1104 ракети със сребърен йодид, премахвайки опасността от превалявания над китайската столица.

След 12 години КНР възнамерява интензивно да разшири програмата си за надзор на времето. Според проектите изкуствено провокираните дъждове и снеговалежи ще би трябвало да покрият повърхност от над 5,5 милиона км² - повече от площта на цяла Югоизточна Азия, взета дружно (4,5 милиона км²). На 2 декември Държавният съвет на Китайската национална република издаде инструкция по отношение на ограниченията за „ висококачествено развиване на план за трансформация на времето “.

Според документа програмата ще се употребява за попречване на планувани естествени бедствия като суша или градушка или изключителни обстановки като горски и степни пожари, както и в селскостопански райони и места, където средата би трябвало да бъде предпазена или възобновена. Основната цел на Държавния съвет беше основаването на усъвършенствана „ система за изменение на времето “ във връзка с интервенциите, технологиите и връзките до 2025 година. Процесът на въздействие върху времето под формата на засяване или разпространяване на облаци е познато нещо за Китай, отбелязва изданието, а сходни технологии се употребяват необятно и в Съединени американски щати, където са изобретени, Русия и Австралия.

Експерти от Националния тайвански университет написаха в изследване, оповестено в научното списание Geoforum през 2017 година, че „ Китай по-често от всички в света да прибягва до държавни запаси за стимулиране на преваляванията посредством технологии за трансформация на времето “. Те предизвестиха, че необятното разпространяване на сходни стратегии може да докара до спорове сред прилежащи страни, които ще се опитат да „ откраднат “ дъжд една от друга. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР