Две години и половина по-късно отново видяхме Хуан Мартин дел

...
Две години и половина по-късно отново видяхме Хуан Мартин дел
Коментари Харесай

Завръщане за сбогом: Дел Потро изигра последния си мач


Две години и половина по-късно още веднъж видяхме Хуан Мартин дел Потро на корта в формален мач. За страдание обаче за финален път. Кулата от Тандил загуби с 1-6, 3-6 против своя добър другар Федерико Делбонис в първия кръг на АТР 250 шампионата в Буенос Айрес, а незабавно по-късно разгласи, че това е бил и последният дуел в кариерата му.

Първоначално Дел По планираше да играе и на шампионата в Рио де Жанейро през идната седмица, само че наподобява в хода на мача с Делбонис е решил, че това ще бъде последната му изява на корта.

„ Ще запомня този миг до края на живота си. Изпълних всичките си фантазии в тениса и това ми донесе голяма обич от хората, това е най-големият трофей. Това е последният ми мач. Щастлив съм, че играх пред моите хора “, сподели прочувственият аржентинец след края на срещата.

Той добави, че е намерил покой в себе си от обстоятелството, че е приключил кариерата си на корта, а не в залата за конференции. Под бурните викания „ Дел По, Дел По “ първенецът от US Open 2019 сложи алегорично лентата си върху мрежата, прегърна майка си Патрисия, която го гледаше за първи път онлайн и напусна корта дружно с нея.

Мачът сред Дел Потро и Делбонис продължи час и 23 минути, в които за жалост бе очевидно, че травмата в дясното коляно продължава да носи болежка на „ Кулата от Тандил “, макар интервенциите и паузата от две години и половина.

Болката обаче не можеше да пречупи мощната страст и желанието за игра. Под непрекъснатите викания Дел Потро даде всичко от себе си, с цел да направи мача равносилен. Двубоят стартира с пробив за него, пристигнал основно поради нервното начало на сънародника му.

Делбонис взе идващите 6 гейма, само че Дел Потро се погрижи за доста равностойно начало на втория сет. Той взе първите си три сервис гейма до 3-3. Ключов бе седмият гейм, в който се стигна до пет равенства от 0-40. Все отново международният №42 се възползва от шестия си брейкбол.

При 3-5 някогашният №3 в света сервираше за оставане в мача, а началото на гейма се забави поради бурните възгласи от трибуните и сълзите на един огромен първенец.

Това се оказа и по всяка възможност последният гейм в една кариера, приключила с купа от Големия шлем, купа от Мастърс 1000 сериите, успех в Купа Дейвис и безчет велики мигове на корта. Тя приключи и с прегръдка сред двама положителни другари. Именно Делбонис бе втора ракета на Аржентина в оня конфликт с Хърватия в Загреб, когато двамата реализираха незабравим поврат от 1-2 победи, с цел да донесат единственият трофей на Аржентина в отборния шампионат.

Впоследствие на конференцията Дел Потро удостовери, че няма да взе участие в Рио и че оттук нататък ще се погрижи за коляното си, с цел да може да усъвършенства качеството на живота си. Още преди няколко дни той призна, че болката го съпътства непрекъснато като поради нея даже не може да спи умерено, както и да кара кола дълготрайно време.

Дел По въпреки всичко не изключи наново завръщане на корта, въпреки и сега да не мисли за сходно нещо. „ Оставям вратата отворена за тениса, тъй като това, което изпитах през днешния ден беше незабравимо. Ако през днешния ден бе последният ми мач, то аз се отдръпвам благополучен. “
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР