Две десетилетия след като се присъединиха към Европейския съюз и

...
Две десетилетия след като се присъединиха към Европейския съюз и
Коментари Харесай

Politico: Източна Европа се страхува да не бъде заобиколена в надпреварата за постове в ЕС и НАТО

Две десетилетия откакто се причислиха към Европейския съюз и НАТО, източноевропейските страни се притесняват, че още веднъж ще бъдат подминати, когато по-късно тази година се пренареждат управителните постове в двете институции.

Това написа европейската редакция на Politico в обява озаглавена " В конкуренцията за управителни постове в Европейски Съюз и НАТО Източна Европа се пита: Равни ли сме или не? ".

Вероятното предопределение на нидерландския министър-председател Марк Рюте за нов началник на НАТО това лято може би получи утвърждението на Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин. Сред доста от по-новите членове на алианса обаче, изключително тези, които граничат с Русия, Беларус и Украйна, посрещането не беше толкоз топло.

" Какъв честен престиж има този човек? " - съобщи предходният президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес, като уточни, че Нидерландия не е изпълнила уговорката си към НАТО да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита по време на 13-те години, през които Рюте беше министър-председател.

Други кандидати за поста са румънският президент Клаус Йоханис, чието държавно управление уведоми НАТО за евентуалната му кандидатура през февруари, и естонският министър-председател Кая Калас, която не е подала кандидатура, само че изрази интерес предходната година.

" Ако мислим за географски баланс, то четвъртият общоприет секретар [на НАТО] ще бъде от Нидерландия ", съобщи Калас в подкаста Power Play на Politico предходната седмица. " И тогава поражда въпросът [дали] в НАТО има страни от първи и втори сан ".

" Равнопоставени ли сме или не сме равнопоставени? Така че тези въпроси към момента остават ", добавя тя.

Пренареждане на управителните постове

Страните от Източна Европа заемат малко от висшите постове в Европейски Съюз и НАТО, откогато множеството от тях се причислиха към двете институции през 2004 година, към 15 години след рухването на Желязната завеса.

Полша е единствената страна от района, която е получила един от висшите постове в блока. Бившият (а в този момент настоящ) министър-председател Доналд Туск изкара един мандат като ръководител на Европейския съвет, а Йежи Бузек, различен някогашен полски министър-председател, оглавяваше Европейския парламент в продължение на три години - почти половин мандат.

Понастоящем най-високопоставеният източноевропеец в Европейски Съюз е Валдис Домбровскис, латвиец, който бе подложен отпред на авторитетния търговски сектор, откакто предшественикът му Фил Хоган, ирландски политик, подаде оставка след скандал. Румънецът Мирча Джоана е заместник-генерален секретар на НАТО.

" След разширението [през 2004 г.] в Централна и Източна Европа живеят 110 милиона души ", отбелязва Илвес. " Има пет огромни позиции в Европейски Съюз и НАТО и те се сменят на всеки пет години, тъй че това са общо 25 работни места. През това време 20 % от Европейски Съюз получават 7 % от работните места. "

В допълнение към назначението в НАТО, което се чака да стане до срещата на върха на водачите във Вашингтон това лято, висшите постове в Европейски Съюз ще бъдат преразпределени тази година след изборите за Европейски парламент през юни.

Очаква се ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, някогашен немски министър на защитата, да получи още един мандат. Но конкуренцията за останалите постове - ръководител на Европейския съвет, ръководител на Европейския парламент и върховен посланик на Европейски Съюз, висш представител, отговарящ за външната политика - остава отворена.

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски е спряган за възможен комисар по въпросите на защитата - нова служба, която фон дер Лайен съобщи, че ще сътвори по време на втория си мандат. Калас и външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис също се преглеждат като балтийски претенденти за постове в Европейски Съюз.

Антируски ястреби

В Естония, Литва и Латвия високопоставени чиновници считат, че огромните сили в Западна Европа към момента имат несправедливи предубеждения към тях, по-специално поради твърдите им позиции по отношение на Русия след пълномащабната инвазия в Украйна. Възприемането на Русия като екзистенциална опасност в района постоянно се пояснява от западните им сътрудници като ястребско отношение.

" Ние [хората в Латвия] считаме, че не са се съветвали задоволително с нас ", съобщи някогашният латвийски министър на защитата Артис Пабрикс, визирайки процеса на асортимент за висшия пост в НАТО. " Те [западните държави] имаха учредения да считат, че балтийските страни не би трябвало в този миг да оферират претендент ".

Франс Тимерманс, някогашен почитан нидерландски чиновник в Европейската комисия, въплъщава съпротивата на западноевропейците против балтийски началник на НАТО, като предходната година съобщи, че " тя [Калас] е и министър-председател на страна, която е на границата с Русия ".

Следващата най-голяма вяра на Калас за върховен пост е да наследи испанеца Жозеп Борел като висш представител по външните работи. Всъщност за тази опция се приказва от месеци, като високопоставени европейски чиновници чакат френският президент Еманюел Макрон да я поддържа за върховен пост.

Не всички обаче са уверени, че тя има късмет.

Служител на Европейски Съюз, на който е предоставена анонимност, с цел да приказва свободно, съобщи, че концепцията Калас да заеме поста на топ посланик на Европейски Съюз " остава сензитивна " в някои столици на Европейски Съюз.

" Не виждам Франция и Германия да се съгласят с това, заради същите аргументи, заради които тя не беше вид за поста в НАТО ", счита служителят. " Наистина ли ще сложим на този пост човек, който обича да яде руснаци за закуска? "

 

Източник " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР