Две български военни гробища от Първата световна война са унищожени

...
Две български военни гробища от Първата световна война са унищожени
Коментари Харесай

Виктор Стоянов: РСМ нарушава Женевската конвенция с унищожаването на български военни гробища

Две български военни гробища от Първата международна война са унищожени в региона на Кавадарци, Република Северна Македония, при построяването на автомагистрала. За това алармира Виктор Стоянов, ръководител на фондация " Македония " - културно-просветна организация на българи от България, Република Северна Македония и Албания. Той е документирал какво е останало след унищожаването на тези святи за българите места и сезира и управляващите в България, и европейските институции, и Организация на обединените нации. 

" Република Северна Македония е подписала Женевската спогодба и спомагателните протоколи по нея, които са от 1977 година, които гласят, че всяка страна, която ги подписва, е задължена да опазва войнишките гробища и монументи на своята територия и носи наказания за това. РСМ е нарушила Женевската спогодба, защото това са публични военни гробища на България , които са заведени в регистрите на Министерството на защитата на Република България ", съобщи Стоянов.

Той изрече вяра Организация на обединените нации да направи следствие поради нарушаването на Женевската спогодба и РСМ да понесе своята отговорност.

Получих сигнала от локални поданици на Кавадарци, акцентира ръководителят на фондация " Македония ". 
Интервюто на Таня Милушева с Виктор Стоянов в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР