Двайсетгодишната Ерика Мартинюк е имала само пет дни заедно с

...
Двайсетгодишната Ерика Мартинюк е имала само пет дни заедно с
Коментари Харесай

Да овдовееш на 20 години: Трагичната съдба на съпругите на украинските войници

Двайсетгодишната Ерика Мартинюк е имала единствено пет дни дружно с младоженеца си, преди той да бъде погубен в борба с съветските сили в Южна Украйна. Тя разпознава останките на 21-годишния Савелий Федан, чието лице е обезобразено от смъртоносни рани, посредством неговите татуировки.

„ Когато видях фотоси на тялото му в моргата, почувствах, че и аз съм мъртва “ , споделя Ерика пред Агенция Франс Прес в киевски парк.

Историята на Ерика не е необикновена в Украйна, където младежи, овдовели от войната, стартират своя живот в печал.

Ерика и Савелий се срещат в летен лагер, когато са още подрастващи. След като се разделят, те се свързват още веднъж няколко години по-късно и стартират връзка през март 2022 година - малко след началото на войната. Нашествието ги подтиква да създадат нещата публични. Уплашена да не се изгубят един различен, Ерика сподели, че се е омъжила за Савелий един ден преди той да бъде изпратен през февруари 2023 година

„ Главната ни фантазия беше да имаме най-малко един спокоен ден, в който да не мислим за войната, за това, че на следващия ден ще се събудим и той ще би трябвало да си тръгне още веднъж “ , споделя тя.

Той е оживял в жестоката борба при Бахмут, само че е погубен в края на август в южния регион Запорожие. Оттогава Ерика споделя, че „ няма повече цели, няма повече фантазии “.

Носейки остарялата военна чанта на Савелий през рамо, тя нежно слага украинско знаме в подножието на мемориална стена, украсена с лицата на починали бойци. На тениската ѝ написа думите: " Бъди войник, живей постоянно ".

Ерика споделя, че не може да понесе относителната нормалност на украинската столица Киев, където жителите са се приспособили към честите въздушни набези.

" Хората се разхождат, смеят се, провеждат купони. А аз ходя на гробището " , споделя тя.

Ерика се е свързала с други дами, които също са изгубили своите сътрудници.

„ Те го споделят по този начин, както си е: „ Няма да е елементарно, ще те боли доста дълго време и няма да знаеш какво да правиш “, споделя тя.

Броят на младите вдовици е мъчно да се оцени. Украйна не разкрива какъв брой бойци са починали на фронта. Оксана Боркун, която е основала онлайн общественост за дами, изгубили своите сътрудници или съпрузи, пресмята, че 18- до 24-годишните съставляват 7 % от 2000-те членове на нейната група във Фейсбук. Тя споделя пред Агенция Франс Прес, че роднините на млади вдовици постоянно понижават тъгата им, когато се пробват да ги утешат.

„ Казват им неща като: „ Все още си млада, ще намериш някой различен “ или даже ги подтикват да се срещат с други хора “, сподели Боркун. Жените постоянно млъкват в отговор. И те са по-застрашени да потънат " в цялостно обезсърчение ", в сравнение с по-възрастните, споделя тя. „ По-възрастните дами имат деца, задания за извършване, работа. Нещо, за което да се заловен... а младите девойки изцяло рухват “ , изяснява тя.

Откакто е изгубила брачна половинка си, 21-годишната учителка по британски Дарина Воеводина споделя, че " се бори да поддържа обществени контакти ". Тя признава, че се усеща удобно единствено в учебното заведение, в което работи. На ръката ѝ има татуировка на Стич - извънземния воин на Дисни, и позивната на починалия ѝ брачен партньор Игор.

Игор Воеводин става снайперист малко след началото на нашествието, макар опитите на фамилията му да го разубеди. Бившият студент по японска лингвистика умира на 20 август, по-малко от месец откакто се е оженил за Дарина.

„ Продължавам да си мисля, че той просто е ангажиран, че скоро ще се върне “, споделя тя, пробвайки се да прикрие треперещите си ръце. „ Тази война е голям удар за нашето потомство “ , прибавя тя.

Дарина се е зарекла да сбъдне фантазията им да се снабдят с къща на морето и хубава кола. Но бъдещето ѝ наподобява тъмно.

" След войната ще имаме доста проблеми, тъй като най-хубавите и стимулирани хора ще бъдат убити " , счита тя.

Ерика споделя, че се надява да спасява животи като фронтова парамедичка.

„ Може би ще съумея да спася някой различен “, сподели тя.

„ Толкова доста момчета умират и нищо не се трансформира. Колко ще продължи? “ , сподели Ерика.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР