Двата проекта, които предстои да стартират, са от времето на

...
Двата проекта, които предстои да стартират, са от времето на
Коментари Харесай

Нов басейн и голям пътен ремонт за 39 млн. лв. ще прави Пловдив

Двата плана, които следва да започват, са от времето на някогашния кмет Иван Тотев За втория опит за построяването на басейна ще бъдат обезпечени средства със заем от 20 млн.лв. от Фонда за устойчиви градове Реконструкцията на Голямконарско шосе може да стартира незабавно, защото нужните отчуждения са към този момент направени, а парите са от Министерство на регионалното развитие
Два от най-големите планове за Пловдив на обща стойност от към 39 млн.лв., следва да стартират напълно скоро. Единият е за нов публичен плувен басейни в града, а другият - за разширението и реконструкцията на Голямоконарско шосе, с което ще се облекчи трафика към Северната индустриална зона и към автомагистралата.

Проектите няма да се осъществят с общински средства. За басейнът община Пловдив следва да подписа контракт за от Фонд за устойчиви градове в размер на 20 млн.лв. За осъществяването на ремонта на голямоконарско шосе. Това значи, че планът ще бъде финансиран на 50% от общата сума през тази година. Останалите средства ще бъдат получени след завършването на половината от плана.

По график и двата плана би трябвало да бъдат приключени за две години. За басейна е подписан контракт с " ГБС Пловдив ", а за булеварда е определена " ИСА 2000 ", само че договорът с община Пловдив към момента не е подписан, защото се изчаква да мине срокът за обжалване в Комисия за защита на конкуренцията.
Реклама Дългочаканият басейн
Единственият съществуващият общински басейн в града - " Младост " се употребява от учениците в спортното учебно заведение " Васил Левски " и множеството локални плувни клубове и школи. Това води до огромен напор на хора и сложна поддръжка. Проектът за нов и съвременен състезателен комплекс планува да се обезпечи повече място за тренировки, като по едно и също време с това след построяването на новия басейн той да бъде употребен за осъществяване на районни и интернационални шампионати и повишение на потенциала за тренировки.
Визуализация на бъдещия състезателен комплекс Източник: Archcenter-A
Това е втори опит на общината да построи плувния комплекс, като един път към този момент в последните месеци от мандата на Иван Тотев беше подписан контракт, който по този начин и не беше осъществен заради изчезнало финансиране. През юни тази година община Пловдив и пусна нова социална поръчка. Подобно на първия път и в този момент за реализатор е определена " ГБС Пловдив ", чиято оферта беше единствено с 10 хил.лв. по-малко от заложената от общината индикативна стойност. Другите двама участници в поръчката - " Парсек груп " и " Климатроник " са отстранени преди отварянето на ценовите предложения - неналичието на конкуренция е методът, по който т.

" Строежът ще бъде финансиран със заем от Фонд за устойчиви градове, само че към момента няма подписан контракт. Очаква се да бъде извършено съвещание, на което Фондът да утвърди финансирането, с цел да стартират строителните действия ", разяснява зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Той добави още, че строителството на басейна ще стартира без първа копка, защото такава към този момент е направена преди няколко години при първия опит за създаване на нов 50-метров басейн в града.

" Към момента към момента не е планувана дата за съвещанието, на което Фондът да утвърди финансирането. Проектното предложение е във крайна фаза на оценка преди насрочване на Инвестиционен комитет на ФУГ. Очаква се в границите на месец декември 2022 година планът да бъде прегледан ", разяснява Ива Петкова - шеф на дирекция " Фондове за градско развиване " към ФУГ.
Реклама
планува постройката да бъде на два етажа и да съществува връзка сред него, към този момент съществуващия басейн " Младост ", и постройката на Спортния диспансер. Той ще се намира в пространството сред някогашния " Диспансер по спортна медицина ", басейн " Младост ", залата за гимнастика към спортното учебно заведение и улица " Ясна поляна ".
Разширяването на Голямоконарско шосе в вероятност
Също толкоз належащо, само че не за спорта, а за трафика към града - изключително тежкотоварния, е реконструкцията на Голямоконарско шосе. По данни на община Пловдив към него работят над 10 хиляди души в над 100 компании, а ежедневното им напредване от и до работните им места провокира съществени тапи.

Одобреният план за Голямоконарско шосе е на стойност 19 млн. лева Средствата ще бъдат обезпечени напълно от Министерство на регионалното развитие (на части) - по последния лист на министър Иван Шишков за финансиране на общински планове. Нужната за плана сума няколко пъти се повиши в хода на изменянето на описи, като той е един от най-скъпоструващите планове, които ще бъдат финансирани, само че и е един от дребното, които участваха във всички описи, направени дотук - от някогашния районен Гроздан Караджов, от Асен Василев, както и от Иван Шишков.

Съгласно изискванията, по които беше признат описът на министър Шишков, плановете се финансират на 50% от общата сума през тази година. Средствата се получават на две равни елементи през 2022 година - първото заплащане до 10 работни дни след сключване на съглашението сред общината и ведомството и второто през месец декември 2022 година Останалите 50% ще бъдат платени следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР