Двата нови момента в Плана за възстановяване и устойчивост са,

...
Двата нови момента в Плана за възстановяване и устойчивост са,
Коментари Харесай

Добрев в офанзива. Ето какво каза за Промяната


„ Двата нови момента в Плана за възобновяване и резистентност са, че ще затваряме въглищните централи и че ще купуваме акумулатори “, сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „ Денят онлайн “ по NOVA NEWS.

Той добави, че „ съгласно нас това е договорка, кабинета на Промяната са желали да си купят акумулатори, което е корупционна скица, тъй като не може да се изясни за какво ние ще купим най-голямата батерия в света.
-->
“По негови думи нито една страна няма такава батерия.„ България създава, изнася и печели от енергетика. Затварянето на въглищните централи значи, че към този момент няма да изнасяме и ток. Дали ще внасяме, може би в избрани моменти през зимата ще се наложи “, изясни Добрев, който е и ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание.

„ От една страна затваряме 40% от въглищните централи, въпреки това ни дават пари за 6 хиляди мегават часа акумулатори, от които ние нямаме потребност. Нямаме и физическата опция къде да ги сложим “, сподели депутатът.„ 2019 година е годината, в която централите са работили минимум. От тази най-малка работа на централите ние би трябвало да понижим с още 40% “, съобщи той. Следователно това не са 40% понижаване от цялостния им потенциал, а от понижения преди този момент, добави Добрев.

Европейската комисия е безапелационна, че предоговаряне е невероятно, тъй като заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност са обвързани с уговорката България да понижи с 40% излъчванията до края на 2025 година, сподели той. Ако този ангажимент не бъде изпълнен страната ни няма да получи пари по Плана, бе безапелационен Добрев.„ В Народното събрание всички партии са срещу да се затварят централите и в това време това е написано в проекта “, сподели той.

„ В Плана за възобновяване има заложено и финансиране на фотоволтаици с акумулатори. В момента в България има 30 000 мегавата, само че са заложени дотации за 1400 мегавата “, добави Добрев.

По мотив условието на Европейската комисия НЕК да изгуби ролята си на публичен снабдител Добрев изясни: „ Либерализация на пазара значи, че силата няма да се дава на НЕК и НЕК да я дава на ЕРП-тата, а ЕРП – тата ще си я вземат от централите отново по квоти, отново на субсидирана цена, без смяна в модела. Те ще купуват от борсата, само че тя ще бъде обезщетена до цената, която е определил регулатора. За бита това не значи повишаване. По огромният проблем беше либерализацията на пазара на дребно, да не се постанова хората да купуват от борсата на некомпенсирани цени. “Ще има буфер от три месеца, в които няма да има добавка от 25 ст. за горивата, сподели депутатът. Той изясни, че предлагането на ГЕРБ за цените на горивата е доста по-добро от другите.

По информация на Епицентър.бг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР