Двата най-древни известни досега фосила на скелети на прилепи, открити

...
Двата най-древни известни досега фосила на скелети на прилепи, открити
Коментари Харесай

Най-древните скелети на прилепи досега дават яснота за еволюцията им

Двата най-древни известни до момента фосила на скелети на прилепи, открити в югозападната част на щата Уайоминг, Съединени американски щати, датиращи отпреди най-малко 52 милиона години, дават информация за ранната еволюция на летящите бозайници, от които през днешния ден съществуват повече от 1400 типа, заяви Асошиейтед прес.

Вкаменелостите, разказани в ново проучване, са от незнайния до момента тип Icaronycteris gunnelli, обвързван с два други типа по-ранни фосили от същия район. През епохата на еоцена той бил влажна субтропическа екосистема към сладководно езеро, предава Българска телеграфна агенция.

" Този прилеп не се е различавал изключително от насекомоядните прилепи, които прелитат в близост през днешния ден ", сподели палеонтологът Тим Ритберген от Центъра по биоразнообразие Натуралис в Нидерландия, началник на проучването, оповестено тази седмица в профилираното издание PLOS ONE.

" Ако крилете му са прилепнали към тялото, той елементарно би се подбрал в човешка длан. Крилете му са релативно къси и необятни, свързващи се с полет с пърпорене. Зъбите му ясно демонстрират, че е бил насокомояден прилеп. Най-вероятно е бил и прилеп, употребяващ ехолокация ".

Вкаменелостите са открити през 1994 година и през 2017 година, само че чак в този момент са разпознати като нови типове. Анализите сочат, че доста рано в своята историята прилепите са имали много от характерностите, следени при актуалните типове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР