Дванайсетокласник от Силистра откри елемента кадмий, докато проучва водите на

...
Дванайсетокласник от Силистра откри елемента кадмий, докато проучва водите на
Коментари Харесай

Ученик откри кадмий в Дунав край Силистра, концентрацията му не е опасна

Дванайсетокласник от Силистра откри детайла кадмий, до момента в който изследва водите на река Дунав в съревнование по естествени науки и екология. След проучвания обаче излиза наяве, че повишената централизация на кадмий не е рискова за околната среда.

Мурад Халвани е роден в Ливан, само че избира да живее и учи в България. Като разпален еколог, прави проучвания на качеството на водата и седимента на река Дунав. За взимането на пробите и техния разбор му оказват помощ специалисти от института към Българска академия на науките и екоинспекцията в Русе. Резултатите обаче откриват съществуване на кадмий.

„ Получих позволение от РИОСВ-Русе да вземам участие в едно от техните пробонабирания. С катер на гранична полиция влязохме в река Дунав и взехме водни проби за разбор от три пункта от силистренския регион. Резултатите демонстрираха завишение във връзка с всички метали. Най-вече има повишена централизация на кадмий ", сподели Мурад Халвани.

„ В региона на Силистра няма източник, който да замърсява с кадмий, само че като цяло в Европейския съюз, както и в България, повода замърсяване с кадмий са торовете, които се употребяват в Европейски Съюз ", сподели Йорданка Маринова, преподавател по химия и екология.

За да се знае действителната картина на наличие на тежки метали в Дунав, е необходим по-строг и постоянен надзор от страна на екоинспекторите, споделя Мурад.

„ Те правят ежемесечен мониторинг на водите на река Дунав и бих предложил да се прави подобен мониторинг и на седимента, защото той също ще показа една съответна оценка на замърсяването на реката и ще могат да се вземат по-бързи и съответни ограничения ", сподели Мурад Халвани.

Кадмият се употребява в някои акумулатори за зареждане. Затова експертите припомнят те да не се изхвърлят безсистемно, а да се рециклират. Според медици повишеното количество кадмий е рисково както за природата, по този начин и за здравето на хората.

„ Той може да засегне доста органи в човешкия организъм като стартираме с отделителна система, костно мускулна система, храносмилателна система, черен дроб, нервна система. Навсякъде прави огромни провали, естествено със съответната симптоматика. В международен мащаб за година се разпилява кадмий като фира, загуба от производството или боклуци, съдържащи кадмий сред 4000 и 13 000 тона. Предвид че го използваме повече от 120 години може би е подходящо да се направи изчерпателен разбор за околната среда и най-много за почвите ", разяснява доктор Камен Кожухаров, шеф на КОЦ-Русе.

С изследването си Мурад печели златен орден на Националното еко съревнование. А фантазията му е да работи в България като хирург.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР