Дванадесетокласниците ще имат право да се явят повторно на държавните

...
Дванадесетокласниците ще имат право да се явят повторно на държавните
Коментари Харесай

Зрелостниците ще имат право да се явят повторно на матура

Дванадесетокласниците ще имат право да се явят наново на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за повишение на оценката. Това гласоподаваха на първо четене депутатите със законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение.

Подобно предложение за промени в закона бе отправено още през лятото от омбудсмана Диана Ковачева, а за гласоподаване от депутатите в Народното събрание бе импортирано от Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от " Продължаваме Промяната - Демократична България ". Законопроектът бе подсилен със 154 гласа " за " и 35 - " въздържал се ".

През юни 2023 година Ковачева настоя зрелостниците да получат втори късмет да положат матурите след постъпилите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници. 

Оценката от държавните зрелостни изпити имат двойствена функционалност, сподели Вълчев. " От една страна, след полагането на изпита се приключва приблизително обучение и от друга - оценката е наложителна при кандидастване за висшите учебни заведения ", съобщи той. В рамките на една година след полагането на първата матура зрелостниците ще могат да се явят еднократно на идващ плануван изпит в същото учебно заведение. За новата им оценка се издава уверение, в случай че тя е по-добра от миналата. Това се показва в отчета на Комисията по образованието. 

След двучасов спор депутатите пък отхвърлиха законопроект на " Възраждане " за промени в Закона за предучилищното и учебно обучение. 

В него се предлага учениците от 3-ти и 4-ти клас да повтарят класа, в случай че не са усвоили заложените в образователната стратегия компетентности.

Законопроекта на " Възраждане " поддържаха 54 народни представители, 51 бяха " срещу ", а 58 гласоподаваха с " въздържал се ".

Андрей Чорбанов от " ИТН " съобщи, че повтарянето в доста огромна степен визира душeвността на дребните възпитаници. Той настоя, че то по никакъв метод не би помогнало на децата, а това, което би било от изгода, са спомагателните часове и спомагателните занимания за учениците, които изостават. 

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ означи, че няма нито едно доказателство, че методологията на повторение оказва помощ за възстановяване уменията на децата. " Вместо повторение, ние би трябвало да осигурим задоволително добра среда още в яслена група за децата. Да осигурим положително предучилищно обучение във връзка с езика. Така че, когато влезе в първи глас, детето да бъде способно да схваща ", изясни тя, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР