Двамата претенденти за поста на лидер на британските консерватори и

...
Двамата претенденти за поста на лидер на британските консерватори и
Коментари Харесай

Риши Сунак и Лиз Тръс кръстосаха шпаги по време на първи диспут

Двамата кандидати за поста на водач на английските консерватори и надлежно за английския премиерски пост на мястото на подалия оставка Борис Джонсън влязоха в първи пряк конфликт нощес по време на ефирен дебат, предаван по Би Би Си от град Сток он Трент, в Централна Англия, обобщават международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В диспута участваха посланик номер едно Лиз Тръс и някогашният министър на финансите Риши Сунак, чиято оставка преди няколко седмици от държавното управление на Джонсън, накара и други министри да го последват и най-после принуди и премиера да разгласи, че се отдръпва. Тръс и Сунак останаха финалисти на вътрешнопартийна конкуренция, в която от 11 претенденти, депутатите от Консервативната партия посредством няколко вота излъчиха единствено двама кандидати.

По време на диспута тонът бързо ескалира сред Тръс и Сунак. Двамата претенденти се опълчиха по-специално за това какви ограничения ще вземат за справяне с покачващите се цени на съществени артикули и услуги, което прави самият живот по-скъп в страната. Инфлацията за юни доближи 9,4 %, което е невиждано равнище от десетилетия.

Тръс даде обещание да понижи фрапантно налозите, с цел да помогне на семействата да се оправя с рецесията. Тази тактика бе избрана от съперника ѝ Сунак като безотговорна. Според него първо би трябвало да се овладее инфлацията, преди са се вършат данъчни облекчения. Тръс обаче съобщи, че сходна политика ще води страната към криза.

" Увеличението на налозите пречи на растежа ", сподели тя. Сунак точно по времето, когато бе министър на финансите, усили налозите до най-високия % от 70 години насам.

Относно вероятността Борис Джонсън да стане част от вероятно последващо държавно управление, Сунак съобщи, че това няма да се случи, в случай че той го оглави. Докато Тръс първо стартира да увърта по тематиката, само че най-после съобщи, че Джонсън няма да има място в нейно вероятно държавно управление, само че би могъл да изиграе някаква роля.

Дебатът продължи един час. В края му двамата кандидати обявиха, че са подготвени да работят дружно в държавното управление.

Тръс има преднина в допитванията, само че Сунак е прочут като по-добър оратор от нея.

В последно време Сунак стартира да прави и обещания по значими за дясното крило в Консервативната партия тематики, като имиграцията, в опит да се опита да притегли електоралната база на торите, която за момента клони към Тръс. По време на дебата Сунак се впусна в дълги словоизлияния, с цел да показа концепциите си, монополизира думата под на моменти изтощения взор на Тръс и макар опитите на модераторката да го прекъсне.

По време на диспута бе наранена и тематиката за полемиката, подбудена от упреците на министърката на културата Надин Дориес към Сунак, че носел безценен костюм на " Прада ", до момента в който Тръс носела скромни обеци за 4,50 лири. Тръс съобщи, че няма проблеми с метода на обилчане на Сунак и приветства неговия нюх за грациозност, а той пък съобщи, че избира да съди за хората по тяхната персона, а не по облеклата им.

Сунак постоянно е пъти подложен на критика поради благосъстоянието си и е упрекван, че не е направил задоволително, с цел да облекчи тъгите на засегнатите от рецесията семейства.

Днес ще има втори спор сред Сунак и Тръс по телевизия " Ток Ти ви ".

Победителят сред двамана ще стане явен на 5 септември. За тях в този момент ще би трябвало да гласоподават към 200 000 членове на Консервативната партия.

Проучвания след дебата от нощес демонстрираха, че 39 % от интервюираните 1032 души считат, че Сунак се е показал по-добре по отношение на 38 %, които считат, че Тръс се е показала по-добре. Сред аудиторията на консерваторите 47 % считат, че Тръс се е показала по-добре по отношение на 38 % за Сунак.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР