Двамата претенденти за креслото на британския премиер и Пени Мордънт

...
Двамата претенденти за креслото на британския премиер и Пени Мордънт
Коментари Харесай

Риши Сунак води с подкрепата на съпартийците си за следващ премиер на Великобритания

Двамата кандидати за креслото на английския министър председател и Пени Мордънт изостават сензитивно от третия кандидат Риши Сунак.

Борис Джонсън, предшественикът на изхвърлената преди дни, е получил поддръжката на 67 от общо 357 депутати на ръководещата Консервативна партия, заяви „ Скай нюз ”.

Лидерката на Камарата на общините (долната камара) на Народното събрание още по-малка поддръжка – единствено 18 от депутати тори ще гласоподават за нея.

В същото време някогашният финансов министър Риши Сунак, който през лятото бе съперник на Лиз Тръс за премиерския пост, е привлякъл поддръжката на над 100 депутати тори.

Депутатите консерватори от долната камара на Народното събрание могат да предлагат своите претенденти за премиерския пост до 14:00 часа на 24 октомври. Един претендент би трябвало да събере над 100 гласа на сътрудници от 357-членната секта, с цел да влезе в идващия тур на парламентарния избор. След като бъдат избрани двама финалисти, редовите членове на Консервативната партия, чийто брой съгласно разнообразни източници варира от 160 000 до съвсем 200 000, ще бъдат помолени да дефинират спечелилия посредством електронно гласоподаване.

Резултатите от него би трябвало да бъдат систематизирани до 28 октомври. Ако единствено един претендент събере 100 гласа на първия тур, той незабавно ще бъде разгласен за нов водач на партията и министър-председател на страната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР