Двамата машинисти, управлявали влаковата композиция с цистерната, която се взриви

...
Двамата машинисти, управлявали влаковата композиция с цистерната, която се взриви
Коментари Харесай

И втората инстанция осъди машинистите от Хитрино

Двамата машинисти, управлявали влаковата комбинация с цистерната, която се взриви на гара Хитрино през 2016 г.м бяха наказани и на втора инстанция. Димитър Михнев е наказан на 15 години затвор и 17 години отнемане от право да ръководи специалността си. Помощникът му Радослав Петков е лишен от независимост за 10 години и му е отнето правото да упражнява специалността си 12 години.

Основният мотив на съда е, че влакът се движел с 78 км. в час вместо да бъде спазено ограничаването от 40 км. Ако скоростта е била по-ниска, е нямало да се стигне до дерайлирането и последвали гърмеж.

Цистерната с газ пропилен избухна откакто влакът излезе от релсите. При случая починаха 7 души. Други 14 бяха ранени. Бяха унищожени домовете на живеещите наоколо.

Извън виновността на машинистите в правосъдното решение се акцентират и други фактори като да вземем за пример неприятното положение на стоманения път. Макар и недобре поддържан, той е бил изправен. Съдиите са стигнали до извода, че точно по тази причина е било сложено ограничаването на скоростта.

Съдиите се съгласяват също и че авариралата цистерна не е следвало да се движи. Те показват и че машинистите са можели да задействат така наречен " екстрено прекъсване ", което включва пневматичната автоматизирана и електрическата спирачка. Била употребена единствено втората.
След дерайлирането и разхеметизирането на цистерната всичките 45 тона пропилен са изтекли за по-малко от 40 секунди, сочат експертизите по делото. Взривът поражда откакто сместа среща искра в една от къщите. Възможно е тя да е пристигнала от печка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР